Ledena kokosova torta
Sestavine
- MERINGA
- 3 beljaki
- 1 žlička limonovega soka
- 150 g sladkorja
- 50 g kokosovih kosmičev
- NADEV
- 2 jajci
- 2 rumenjaka
- 90 g sladkorja v prahu
- 50 g kokosovega mleka v prahu (bio trgovina)
- 300 g sladke smetane
- 3 žlice vanilijevega sladkorja
- OKRASITEV
- 250 ml sladke smetane
- 2 žlici vanilijevega sladkorja
- 12 kokosovih pralin (npr. Raffaello)
- čokoladne kapljice (poljubno)
- model za pečenje (ca. 23 x 13 cm)

Uvod
Ni dovolj, da je le sladko, saj to pričakujemo od vsake sladice. Presenetiti mora! Tako kot ta ledena torta, ki so jo navdahnile kokosove Raffaello praline. Hrustljavo dno in vmesne plasti iz sušene beljakove mase hrustajo med topljenjem kokosovega sladoleda, ki ga prekriva vanilijeva sladka smetana. Da ne bi pozabili, kaj je to srečo ”zakrivilo”, so na vrhu še raffaelli. Zato ni lahko zdržati vsaj pol ure, ko torto vzamemo iz zamrzovalnika, da pol-odmrzne, preden se lotimo njene beline.
- Kategorija: Poletje
- Količina: 12 kosov
- Zahtevnost: Srednje
- Čas priprave: 1 ura 30 minut (+ 12 ur za zamrzovanje)
Pečico segrejemo na 100 stopinj (z ventilatorjem). Na papir za peko zarišemo tri pravokotnike v velikosti modela (23 x 13 cm). Papir položimo na pekač.
Za meringo beljake in limonov sok trdo stepemo in med stepanjem dodajamo sladkor. Stepamo 10 minut oz. toliko časa, da se ves sladkor raztopi. Nato v sneg zamešamo kokosove kosmiče.
Beljakovo kremo porazdelimo v narisane pravokotnike in jih poravnamo do višine 1 cm. Meringe pečemo v sredini pečice 1 uro, nato pečico izklopimo, odpremo vrata in meringe pustimo ohladiti v pečici.
Za nadev v kovinski skledi zmešamo jajci, rumenjaka in sladkor v prahu. Postavimo jo nad lonec v vrelo vodo in jajčno maso stepamo z metlico do svetle goste kreme. Vmešamo kokosovo mleko v prahu in kremo ohladimo.
Smetano in vanilijev sladkor trdo stepemo in zamešamo v jajčno kremo. Kremo postavimo v zamrzovalnik za 90 minut, vmes večkrat premešamo.
Model obložimo s prozorno folijo. Vanj položimo eno pečeno meringo, premažemo s polovico jajčne kreme in nanjo položimo drugo meringo. Premažemo jo s preostalo kremo, pokrijemo s tretjo meringo in model pokrijemo s folijo. Postavimo v zamrzovalnik na najmanj 12 ur ali preko noči.
Torto pred serviranjem zvrnemo na pladenj, odstranimo folijo in pustimo stati 15 minut. Medtem smetano trdo stepemo z vanilijevim sladkorjem in z njo premažemo torto. Okrasimo s kokosovimi pralinami in čokoladnimi kroglicami.

