Sestavine

  • 3 jajca
  • 100 ml mleka
  • vanilijev strok
  • 75 g olupljenih pistacij (brez kože)
  • 2 žlici pistacijeve kreme
  • 60 g sladkorja
  • 300 g sladke smetane
  • 400 g zrelih češenj
  • 200 ml češnjevega soka
  • 100 ml bezgovega sirupa
  • 2 žlici rdečega popra
  • 1 žlica jedilnega škroba
  • 2 žlici sladkorja
  • 2 žlički cimeta
  • 4 posodice za sufle (premer 7-8 cm)

Uvod

Soufflé je je najbolj rahel, nežen, puhast, lahek (jajčni) narastek, ki zato zahteva izurjenega kuharja, saj se že majhna napaka lahko konča s katastrofo, po kateri od narastka ostane le še ”sesedek”, in izkušenega jedca, ki ve, da souffle ne prenese obotavljanja (slikanja, telefoniranja, branja, nezbranosti). Najti oba hkrati ni vedno lahko …

Težava je v tem, ker soufflé, kot uči znanost o jajčnih narastkih, med pečenjem sicer hitro naraste, a med ohlajanjem še hitreje upade. Zato smo tokrat pečenje izpustili in ohlajanje okrepili. In zdaj sufleja ni potrebno jesti hitro, temveč počasi!

P.s. Če je sezona češenj že mimo, uporabite zamrznjene višnje....

  • Kategorija: Poletje
  • Količina: 4 do 6 oseb
  • Zahtevnost: Srednje
  • Čas priprave: 35 minut (+ 4 ure za zamrzovanje)
 
Postopek
1

Okoli vsake posodice ovijemo 4 cm širok in 15 do 20 cm dolg trak papirja za peko, tako da gleda 2 cm čez rob posodice. Pričvrstimo ga z lepilnim trakom.

2

Jajca ločimo ter rumenjake, mleko in vanilijevo sredico zavremo. Lonec odstavimo s štedilnika in v jajčno mleko zamešamo pistacijevo kremo in olupljene pistacije. Vse skupaj zmiksamo s paličnim mešalnikom ali v blenderju in ohladimo.

3

Sladko smetano stepemo. Beljake in sladkor stepemo v trdi sneg. V pistacijevo mleko previdno zamešamo najprej stepeno smetano in nato še beljakov sneg. Z pistacijevo maso napolnimo modele do roba papirnatega obroča in jih postavimo v zamrzovalnik za 4 ure.

4

Češnje izkoščičimo. V loncu zavremo sok, sirup, grobo zdrobljeni rdeči poper in češnje ter kuhamo na srednji vročini 5 minut. Jedilni škrob zmešamo z žlico mrzle vode in zgostimo češnjev ragu.

5

Zmešamo 2 žlici sladkorja in 2 žlički cimeta. Zmrznjene sufleje potresemo s cimetovim sladkorjem, odstranimo papirnate obroče in jih pustimo stati na sobni temperaturi 10 minut. Po vrhu porazdelimo češnjev ragu in serviramo. Preostali češnjev ragu ponudimo posebej.

Oceni