Sestavine

  • 100 g mletih lešnikov
  • 50 g mletega maka
  • 150 g moke
  • 1/2 žličke pecilnega praška
  • 1/4 žličke soli
  • 2 zavitka vanilijevaga sladkorja
  • 60 g rjavega sladkorja
  • 125 g masla
  • 2 veliki hruški
  • 50 g izkoščičenih datljev
  • 2 žlici limonovega soka
  • 30 ml agavinega sirupa
  • 1/2 žličke cimeta
  • sladkor v prahu
  • vanilijev sladoled

Uvod

Sladoled je tudi pozimi na vsakem vogalu, hruške so pozimi najbolj sočne, lešniki in mak pa so nam ostali še od božične peke. Zato, ker se vreme vedno bolj čudno obnaša, je pozimi dobro biti na vse pripravljen. Če slučajno pade sneg, kaj se najbolj prileže, ko popoldan pridemo s smučanja? Nekaj sladkega … Če bo spet deževalo namesto snežilo, kje se bo na toplem najlepše prileglo nekaj sladkega? Doma … Če, torej, spečemo nekaj sladkega za doma, kaj bo enako dobro še jutri in pojutrišnjem? Nekaj sočnega in hrustljavega … Odločitev je padla, le po sladoled skočite in ogrejte pečico....

  • Kategorija: Zima
  • Količina: 6 oseb
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 1 ura 20 minut (+ 1 ura za hlajenje)
 
Postopek
1

Lešnike, mak, moko, pecilni prašek, sol, 1 zavitek vanilijevega sladkorja, rjavi sladkor in maslo zgnetemo v drobtine in jih postavimo v hladilnik za 1 uro.

2

Hruški olupimo, razrežemo na štiri dele, izrežemo peške in narežemo na rezine. Datlje razrežemo na četrtine. Zmešamo narezane hruške, datlje, preostali vanilijev sladkor, agavin sirup, limonov sok in cimet. Pečico segrejemo na 200 stopinj.

3

Model za pečenje namastimo in dno prekrijemo s polovico drobljenca. Po njem porazdelimo hruške in datlje, prekrijemo s preostalim drobljencem in postavimo v pečico za 50 minut. Če po vrhu preveč potemni, ga narahlo prekrijemo z alu folijo.

4

Pečeni drobljenec malce ohladimo in potresemo s sladkorjam v prahu. Zraven ponudimo vanilijev sladoled.

Oceni