Lešnikov tart s slivami in medom
Sestavine
- 225 g moke
- 100 g mrzlega masla
- sol
- 1 žlica cimeta
- 170 g mletih lešnikov
- 50 g rjavega sladkorja
- 40 g mehkega masla
- 3 jajca
- 2 žlici moke
- 1/2 žličke vanilijeve arome
- 8 do 12 sliv
- 2 žlici medu
- sveži listi citronke za dekoracijo

Uvod
- Kategorija: Jesen
- Količina: 10 kosov
- Hranilna vrednost: 415 kcal/kos
- Zahtevnost: Enostavno
- Čas priprave: 1 ura (+ 30 minut za hlajenje)
Za testo v skledo stresemo moko, na kocke narezano mrzlo maslo (100 g), ščepec soli in cimet, dodamo 3 žlice mrzle vode in vse skupaj hitro zgnetemo v gladko testo. Rahlo ga sploščimo, zavijemo v prozorno folijo in postavimo v hladilnik za 30 minut.
Mlete lešnike v blenderju še enkrat fino zmeljemo. V skledi zmešamo lešnike, mehlo maslo, 2 jajci, vanilijevo aromo, moko in ščepec soli. Lešnikovo maso postavimo v hladilnik za 20 minut.
Pečico segrejemo na 180 stopinj. Pravokotni model za tart (11 x 25 cm) dobro namastimo. Testo razvaljamo na debelino 1/2 cm in položimo v model tako, da sega testo malo žez rob. S prsti ga rahlo potlačimo ob dno in večkrat prebodemo z vilicami. Preostalo jajce razšvrkljamo in z njim premažemo testo.
Po testu porazdelimo lešnikovo kremo in jo poravnamo. Slive izkoščičimo in narežemo na četrtine. Naložimo jih na lešnikovo kremo in vsako rahlo pritisnemo v kremo. Odvečni rob testa obrnemo navznoter in tart pečemo v sredini pečice 45 minut. Pečenega v modelu postavimo na rešetko. V kozici rahlo segrejemo med in z njim premažemo površino peciva. Pustimo ga ohladiti v modelu, nato ga narežemo na kose, potresemo z lističi citronke in serviramo.