Sestavine

  • 225 g moke
  • 100 g mrzlega masla
  • sol
  • 1 žlica cimeta
  • 170 g mletih lešnikov
  • 50 g rjavega sladkorja
  • 40 g mehkega masla
  • 3 jajca
  • 2 žlici moke
  • 1/2 žličke vanilijeve arome
  • 8 do 12 sliv
  • 2 žlici medu
  • sveži listi citronke za dekoracijo

Uvod

Ko so slive, je potrebna potrpežljivost. Na tiste za marmelado in džem je potrebno še počakati, da do konca omedijo. Tiste, ki so že sočne, a še malo kisle, pa moramo omediti sami. To je najlepši čas poletja za popoldansko pecivo na vrtu! Sliv namreč ne bomo omedili v shrambi, temveč v pecivu. To bo vaš sladki tart letošnjega poletja, ki mu lešniki, slive in med že najavljajo jesen!

Več o tartih, kiših, krhkem testu z recepti je tukaj.

  • Kategorija: Jesen
  • Količina: 10 kosov
  • Hranilna vrednost: 415 kcal/kos
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 1 ura (+ 30 minut za hlajenje)
 
Postopek
1

Za testo v skledo stresemo moko, na kocke narezano mrzlo maslo (100 g), ščepec soli in cimet, dodamo 3 žlice mrzle vode in vse skupaj hitro zgnetemo v gladko testo. Rahlo ga sploščimo, zavijemo v prozorno folijo in postavimo v hladilnik za 30 minut.

2

Mlete lešnike v blenderju še enkrat fino zmeljemo. V skledi zmešamo lešnike, mehlo maslo, 2 jajci, vanilijevo aromo, moko in ščepec soli. Lešnikovo maso postavimo v hladilnik za 20 minut.

3

Pečico segrejemo na 180 stopinj. Pravokotni model za tart (11 x 25 cm) dobro namastimo. Testo razvaljamo na debelino 1/2 cm in položimo v model tako, da sega testo malo žez rob. S prsti ga rahlo potlačimo ob dno in večkrat prebodemo z vilicami. Preostalo jajce razšvrkljamo in z njim premažemo testo.

4

Po testu porazdelimo lešnikovo kremo in jo poravnamo. Slive izkoščičimo in narežemo na četrtine. Naložimo jih na lešnikovo kremo in vsako rahlo pritisnemo v kremo. Odvečni rob testa obrnemo navznoter in tart pečemo v sredini pečice 45 minut. Pečenega v modelu postavimo na rešetko. V kozici rahlo segrejemo med in z njim premažemo površino peciva. Pustimo ga ohladiti v modelu, nato ga narežemo na kose, potresemo z lističi citronke in serviramo.

Oceni
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars (No Ratings Yet)