Sestavine

  • 100 g baby piškotov
  • 150 ml kremnega likerja Baileys
  • 150 ml močne espresso kave
  • 130 g olupljenih in praženih lešnikov
  • 200 g sira mascarpone
  • 300 ml sladke smetane
  • 2 žlici agavinega sirupa
  • 1/2 zavitka vanilijevega sladkorja
  • 50 g temne čokolade

Uvod

Italijani bi se prepirali, ali je tiramisu ali zuppa inglese, Angleži, ali je trifle ali whim-wham, Slovenci, je grmada ali ježek, vse skupaj pa bi spravili Irci, ko bi rekli, da ni eno in ne drugo, temveč - irish coffee. Pravzaprav pa je vseeno, glavno, da je tako dobro!...

  • Kategorija: Pomlad, Zima
  • Količina: 6 oseb
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 20 minut (+ 1 ura za hlajenje)
 
Postopek
1

Lešnike razpolovimo. 200 ml sladke smetane kremasto stepemo ter vanjo zamešamo mascarpone, agavin sirup in 100 g narezanih lešnikov. Kavo in liker zmešamo in prelijemo piškote, da se natopijo, ne smejo pa razpasti.

2

V servirno skledo naložimo polovico piškotov, premažemo s polovico mascarpone kreme in postopek ponovimo. Preostalo smetano in vanilijev sladkor kremasto stepemo ter z njo premažemo mascarpone kremo.

3

Trifle postavimo v hladilnik za 1 uro. Čokolado narežemo na kocke in jo raztopimo v posodici, ki smo jo postavili nad lonec z vrelo vodo. Sladico potresemo s preostalimi lešniki in pokapljamo s stopljeno čokolado. Z veliko žlico jo razdelimo na porcije in takoj serviramo.

Oceni