Lešnikova panna cotta in volčje jabolko
Sestavine
- 500 ml sladke smetane
- 1 vanilijev strok
- 110 g sladkorja
- 3 listi želatine
- 100 g lešnikove paste
- 3 pomaranče
- 120 g physalisa (volčje jabolko)
- 2 žlici olivnega olja
- ½ žličke jedilnega škroba
- 50 g olupljenih lešnikov

Uvod
Naveličali smo se že vedno istih panakot, s preveč želatine in premalo iskrenosti. Vsaka gostilna se hvali s panakoto, a katera res uporablja smetano? V smeti z vrečkami!
Zato je tudi tako klasično sladico potrebno malo popestriti. Tudi na tem področju je v gostilnah in revijah veliko poskusov, ki pa se večinoma ustavijo že po nekaj (pojedenih) žlicah. Ker glavna sploh ni panakota (panna cotta), temveč tisto, kar je zraven. In ker je zraven, je spremenjena tudi panakota … Zato je lešnikova, ker je takšen tudi krokant, ki ji daje novo dimenzijo, in zato je zraven volčje jabolko (physalis), ki ji daje novo svežino.
- Kategorija: Zima
- Količina: 4 osebe
- Hranilna vrednost: 645 kcal/osebo
- Zahtevnost: Enostavno
- Čas priprave: 30 minut (+ čas za hlajenje)
Smetano, 30 g sladkorja, izpraskano sredico vanilije in strok vanilje zavremo in pustimo stati 30 minut. Želatino namočimo v mrzli vodi. Kuhano smetano precedimo. 3 žlice smetane segrejemo v majhni kozici in v njej raztopimo ožeto želatino. Skupaj z lešnikovo pasto jo vmešamo v smetano, napolnimo kozarce in jih preko noči postavimo v hladilnik.
Za kompot iztisnemo sok pomaranč in odmerimo 150 ml soka. V loncu svetlo rjavo karameliziramo 40 g sladkorja, dolijemo pomarančni sok in ga malce pokuhamo. Physalisu odstranimo liste in sadeže skupaj z olivnim oljem zamešamo v pomarančni sok ter zavremo. Jedilni škrob gladko razmešamo z malo vode in z njim zgostimo kompot. Pustimo ga ohladiti.
Za lešnikov krokant lešnike zlato rjavo opražimo v ponvi brez maščobe. V majhni kozici svetlo rjavo karameliziramo preostali sladkor, z leseno kuhalnico vmešamo lešnike in maso pustimo ohladiti na peki papirju.
Eno uro pred serviranjem vzamemo panna cotto in kompot iz hladilnika. Na panna cotto naložimo physalis kompot in potresemo z lešnikovim krokantom.