Lešnikova panna cotta in volčje jabolko
Sestavine
- 500 ml sladke smetane
- 1 vanilijev strok
- 110 g sladkorja
- 3 listi želatine
- 100 g lešnikove paste
- 3 pomaranče
- 120 g physalisa (volčje jabolko)
- 2 žlici olivnega olja
- ½ žličke jedilnega škroba
- 50 g olupljenih lešnikov

Uvod
- Kategorija: Zima
- Količina: 4 osebe
- Hranilna vrednost: 645 kcal/osebo
- Zahtevnost: Enostavno
- Čas priprave: 30 minut (+ čas za hlajenje)
Smetano, 30 g sladkorja, izpraskano sredico vanilije in strok vanilje zavremo in pustimo stati 30 minut. Želatino namočimo v mrzli vodi. Kuhano smetano precedimo. 3 žlice smetane segrejemo v majhni kozici in v njej raztopimo ožeto želatino. Skupaj z lešnikovo pasto jo vmešamo v smetano, napolnimo kozarce in jih preko noči postavimo v hladilnik.
Za kompot iztisnemo sok pomaranč in odmerimo 150 ml soka. V loncu svetlo rjavo karameliziramo 40 g sladkorja, dolijemo pomarančni sok in ga malce pokuhamo. Physalisu odstranimo liste in sadeže skupaj z olivnim oljem zamešamo v pomarančni sok ter zavremo. Jedilni škrob gladko razmešamo z malo vode in z njim zgostimo kompot. Pustimo ga ohladiti.
Za lešnikov krokant lešnike zlato rjavo opražimo v ponvi brez maščobe. V majhni kozici svetlo rjavo karameliziramo preostali sladkor, z leseno kuhalnico vmešamo lešnike in maso pustimo ohladiti na peki papirju.
Eno uro pred serviranjem vzamemo panna cotto in kompot iz hladilnika. Na panna cotto naložimo physalis kompot in potresemo z lešnikovim krokantom.