Lignji in kumarice, zelišča in začimbe
Sestavine
- 2 mladi kumari
- olje oljne ogrščice
- beli poper
- limonov sok
- sveži ingver
- morska sol
- creme fraiche ali kisla smetana
- tabasco omaka
- strok rdečega čilija
- sveži koriander
- 2 limeti
- 1 žlica sladkorja
- 4 veliki ali 8 majhnih lignjev
- 2 žlici moke
- 1 žlica kurkume v prahu
- 1/2 žlice čilija v prahu
- 1/4 žličke mletega popra
- 1/2 žlice čebule v prahu
- 1/2 žlice česna v prahu
- 1/2 žličke soli
- olje za fritiranje

Uvod
- Kategorija: Poletje
- Količina: 4 osebe
- Hranilna vrednost: 475 kcal/osebo
- Zahtevnost: Enostavno
- Čas priprave: 40 minut
- Priporočeno vino: penina Zemono Rose
Kumari olupimo, odstranimo pečke in narežemo na kocke ali tanke kolobarje (po želji). Varianta 1: zmešamo limetin sok, nastrgano limetino lupino, na trakove narezan čili, sladkor in sol, vmešamo na kolobarje narezano kumaro in sveži koriander ter mariniramo 15 minut. Varianta 2: na kocke narezano kumaro pražimo 1 minuto na olju oljne ogrščice, odstavimo in v posodi zmešamo z belim poprom, limonovim sokom, sveže naribanim ingverjem in soljo ter mariniramo 20 minut.
Očiščene lignje narežemo na kolobarje. Zmešamo moko, kurkumo, čili v prahu, mleti poper, čebulo in česen v prahu ter sol. V tej mešanici povaljamo narezane lignje, jih hrustljavo ocvremo v vročem olju in odcedimo na kuhinjskem papirju.
Creme fraiche gladko razmešamo z malo limonovega soka, tabascom, soljo in poprom. Na krožnike naložimo na kocke narezane kumare, ocvrte lignje in smetanovo kremo. V kozarce pa naložimo marinirane kolobarje kumare, nanje hrustljave lignje in potresemo s trakovi limetine lupine.