Sestavine

  • 500 g majhnih jadranskih lignjev
  • 3 šalotke
  • 2 stroka česna
  • 4 stebla stebelne zelene
  • 130 g paradižnikove šalše (ali pulpe)
  • 4 žlice olivnega olja
  • 200 ml belega vina
  • 150 do 200 ml zelenjavne juhe
  • dimljena rdeča paprika v prahu
  • 400 g debelega belega fižola v konzervi
  • 2 žlici sesekljanega peteršilja
  • kajenski poper
  • 250 g koruznega zdroba
  • sol
  • 75 g ghee masla
  • 60 do 80 g naribanega parmezana

Uvod

Recepti z lignji se v Šoli okusov lepo množijo. To potrjuje dvoje, prvič, da so lignji v naših krajih res priljubljeni; in drugo, da je ravno zato, ker so tako priljubljeni v gostilnah, potrebno to bojkotirati s pripravo lignjev - na drugačen način! - doma. Skratka, lignji so predobri, da bi jih degradirali na množično prehrano a la ocvrti, pariški, žar.

Dajte jim priložnost! Tako, da jih dovolj dolgo kuhate, saj bodo tako med spreminjanjem svoje strukture, od mehke (hitro pečenje), preko trde (predolgo pečenje) do spet mehke (potrpežljivo dušenje), naredili sproti še gostljato omako. Lignjev golaž!

Zapomnite si tudi pripravo polentinih njokov. Prišli bodo prav še ob drugih golažih....

  • Kategorija: Zima
  • Količina: 4 osebe
  • Zahtevnost: Srednje
  • Priporočeno vino: Vincent cuvee 2011, Joško Renčel
 
Postopek
1

Zavremo 850 ml vode, solimo in vanjo z metlico zamešamo koruzni zdrob. Polento kuhamo med mešanjme z leseno kuhalnico na majhni temperaturi 30 do 40 minut. Če se preveč zgosti, dolijemo malo vode. Kuhano polento stresemo v 3 cm visok pekač, jo poravnamo in pustimo ohladiti.

2

Lignje očistimo in narežemo na 1 cm velike kolobarje. Olupljeno šalotko in česen drobno sesekljamo, stebelno zeleno narežemo na zelo majhne kocke. Fižol stresemo na cedilo, ga temeljito oplaknemo z mrzlo vodo in odcedimo.

3

V globoki ponvi rahlo segrejemo olje in v njem stekleno opražimo šalotko, dodamo česen in stebelno zeleno ter pražimo še 2 minuti. Vmešamo narezane lignje, pražimo 1 minuto in zalijemo z vinom. Malo pokuhamo, dolijemo juho in dušimo pokrito na majhni temperaturi 20 minut.

4

Pečico segrejemo na 180 stopinj. Iz polente s pomočjo dveh žličk oblikujemo njoke in jih polagamo v namaščeni model za pečenje. V kozici stopimo ghee maslo na majhni vročini in prelijemo preko njokov. Potresemo s parmezanom in gratiniramo v pečici 25 minut.

5

V lignje zamešamo paradižnikov šalšo, fižol in dimljeno rdečo papriko po okusu ter kuhamo na majnni vročini še 20 minut. Pred serviranjem potresemo s sesekljanim peteršiljem in ponudimo z gratiniranimi polentinimi njoki.

Oceni