Lignji na golaž s polentinimi njoki
Sestavine
- 500 g majhnih jadranskih lignjev
- 3 šalotke
- 2 stroka česna
- 4 stebla stebelne zelene
- 130 g paradižnikove šalše (ali pulpe)
- 4 žlice olivnega olja
- 200 ml belega vina
- 150 do 200 ml zelenjavne juhe
- dimljena rdeča paprika v prahu
- 400 g debelega belega fižola v konzervi
- 2 žlici sesekljanega peteršilja
- kajenski poper
- 250 g koruznega zdroba
- sol
- 75 g ghee masla
- 60 do 80 g naribanega parmezana
Uvod
- Kategorija: Zima
- Količina: 4 osebe
- Zahtevnost: Srednje
- Priporočeno vino: Vincent cuvee 2011, Joško Renčel
Zavremo 850 ml vode, solimo in vanjo z metlico zamešamo koruzni zdrob. Polento kuhamo med mešanjme z leseno kuhalnico na majhni temperaturi 30 do 40 minut. Če se preveč zgosti, dolijemo malo vode. Kuhano polento stresemo v 3 cm visok pekač, jo poravnamo in pustimo ohladiti.
Lignje očistimo in narežemo na 1 cm velike kolobarje. Olupljeno šalotko in česen drobno sesekljamo, stebelno zeleno narežemo na zelo majhne kocke. Fižol stresemo na cedilo, ga temeljito oplaknemo z mrzlo vodo in odcedimo.
V globoki ponvi rahlo segrejemo olje in v njem stekleno opražimo šalotko, dodamo česen in stebelno zeleno ter pražimo še 2 minuti. Vmešamo narezane lignje, pražimo 1 minuto in zalijemo z vinom. Malo pokuhamo, dolijemo juho in dušimo pokrito na majhni temperaturi 20 minut.
Pečico segrejemo na 180 stopinj. Iz polente s pomočjo dveh žličk oblikujemo njoke in jih polagamo v namaščeni model za pečenje. V kozici stopimo ghee maslo na majhni vročini in prelijemo preko njokov. Potresemo s parmezanom in gratiniramo v pečici 25 minut.
V lignje zamešamo paradižnikov šalšo, fižol in dimljeno rdečo papriko po okusu ter kuhamo na majnni vročini še 20 minut. Pred serviranjem potresemo s sesekljanim peteršiljem in ponudimo z gratiniranimi polentinimi njoki.