Sestavine

  • 500 podolgovate rdeče paprike
  • 50 g olupljenih mandljev
  • 5 vejic peteršilja
  • 3 stroki česna
  • 50 ml sherry kisa
  • 1 žlička mlete kumine
  • 1 žlica mlete sladke paprike
  • 1/2 žličke mlete dimljene pekoče paprike
  • sol
  • 130 - 160 ml oljčnega olja
  • poper
  • 600 g očiščenih srednje velikih lignjev
  • 1 k srednje velikega mladega krompirja
  • 300 g morske soli
  • 3 stebla stebelne zelene
  • 150 g chorizo klobase
  • limonov sok

Uvod

Lignji so tako hitro gotovi, da je potreben pred začetkom temeljit sestanek … Najprej načrt jedi, ki mu sledi mise en place vseh sestavin, nato je potrebno pogrniti mizo, poskrbeti za vino in na koncu še razdeliti naloge vsem prisotnim. Ker lignji bodo tako hitro pečeni (sotirani), da zatem ne bo dovoljeno nobeno obotavljanje. Lignji so dobri le sveže pečeni, ne pa postani!

Zato je pri dobrih lignjih pomembno, kaj je ob njih. Tukaj smo jim dodali krompir v lupini, toda ”skuhali” smo ga na soli, kot papas arrugadas, za malo kanarskega vzdušja v koronskem letu, in omako, za katero smo paprikam zažgali kožo, da smo jih lahko slekli. A zato je bil krompir tako dober, da smo ga jedli kar z rokami, omake pa je nastalo dovolj, da se bomo še jutri prepričevali, je ta kanarski mojo pravzaprav katalonski romesco …...

  • Kategorija: Poletje, Pomlad
  • Količina: 4 osebe
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 1 ura 20 minut
 
Postopek
1

Papriko spečemo na žaru, da koža počrni, jo damo za 10 minut v vrečko za zamrzovanje ali pokrijemo z mokro krpo. Nato papriko olupimo, odstranimo semenje in grobo narežemo. Lahko pa jo najprej narežemo na četrtine, naložimo na pekač s prerezano stranjo navzdol in pečemo 15 minut v pečici na 240 stopinjah s funkcijo žara.

2

Mandlje opražimo v ponvi brez maščobe do svetlo rjave barve. Dve vejici peteršilja osmukamo. V blender stresemo narezano papriko, mandlje, peteršilj, 1 olupljeni strok česna, kis, kumino, obe mleti papriki, 1/2 žličke soli in dolijemo 100 ml olja. Vse skupaj zmiksamo v pasto in po potrebi dolijemo še malo olja. Krepko popramo.

3

Krompir temeljito umijemo in ga skupaj z morsko soljo damo v široki lonec. Dolijemo toliko vode, da so rahlo pokriti in zavremo. Krompir pokrito kuhamo 20 minut. Odlijemo vodo, odstranimo pokrovko in jih pustimo na majhni temperaturi še 15 minut, da izpari vsa vlaga.

4

Zeleno očistimo in poševno narežemo na 1 cm široke rezine. Preostali česen drobno sesekljamo. Klobaso narežemo na rezine. Preostali peteršilj drobno sesekljamo. Lignje narežemo na 2 cm široke trakove.

5

V široki ponvi segrejemo preostalo olje in lignje v dveh porcijah opečemo na močnem ognju na vseh straneh (pri pečenju uporabimo zaščitno pokrovko za cvrenje). S penavko jih poberemo na krožnik.

6

V ponev stresemo sesekljani česen in chorizo klobaso ter pražimo 1 minuto. Dodamo zeleno, malce opražimo in vmešamo še lignje in peteršilj. Vse skupaj segrejemo ter začinimo s soljo, poprom in limonovim sokom.

7

Na ogrete krožnike naložimo krompir in lignje, dodamo omako in potresemo z lističi peteršilja.

Oceni