Sestavine

  • 400 g zelenih špargljev
  • 4 majhne mlade čebule
  • 5 žlic olivnega olja
  • sol
  • kajenski poper
  • 400 g manjših jadranskih lignjev
  • 3 stroki česna
  • 3 sušeni paradižniki v olju
  • 1 žlica pinjol
  • zdrobljeni čili

Uvod

Fast food doma je čisto nekaj drugega kot fast food v gostilni. S tem pojasnilom, seveda: v Šoli okusov ni domače tisto, kar je odmrznjeno, pogreto, prineseno ali naročeno! V Šoli okusov doma kuhamo! Iz kakovostnih sestavin! Zato fast ni hitro zaradi podobnost z Mc, temveč zaradi hitrega učinka na zadovoljstvo jedcev.

Dejstvo je, da dobra hrana razveseljuje. Tako kot je dejstvo, da nekatera hrana razveseljuje - učinkuje - hitreje. To še posebej velja za vse, kar je na hitro pečeno. Bistvo torej ni v mesu, temveč v načinu priprave. Včasih enostavno paše, da je po kosilu stanovanje potrebno prezračiti.

Za to jed priporočamo sicer izlet. Divje šparglje lahko naberete ali kupite ob cesti, v obeh primerih boste morali na Primorsko, kajti preden se pripeljejo k nam, so že izsušeni. V tem primeru je boljše, da kupite gojene, kar smo tudi mi naredili.

Lignji so lahko odmrznjeni, a potem naj bodo vsaj s tega kontinenta. Olivno olje mora biti najboljše, saj doma nismo v gostilni … Pomfri ni potrebno cvreti, lahko ga pečete v pečici. Sušeni paradižniki so iz domače ozimnice. Naj bo malo pekoče. Vino naj ima krepko telo, da bo zmoglo težo. Po obedu pa dolgi sprehod!...

  • Kategorija: Pomlad
  • Količina: 2 osebi
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 45 minut
  • Priporočeno vino: Vincent 2011, Joško Renčel, Kras
 
Postopek
1

Špargljem odlomimo olesenele dele in narežemo na 5 cm dolge kose. Mlado čebulo narežemo na tanke rezine. Lignje očistimo in povprek narežemo na 2 cm kolobarje. Olupljeni česen narežemo na zelo tanke rezine. Sušene paradižnike narežemo na majhne kocke.

2

V ponvi segrejemo 3 žlice olja, vanjo stresemo narezane šparglje in čebulo ter pražimo na majhni temperaturi 7 do 10 minut. Na koncu začinimo s soljo in kajenskim poprom.

3

V drugi ponvi segrejemo preostalo olje, vanj stresemo dobro osušene narezane lignje in jih pražimo na močni temperaturi 2 minuti. Nato dodamo česen, sušene paradižnike in pinjole ter pražimo še nekaj minut. Na koncu rahlo solimo in po želji vmešamo še malo zdrobljenega čilija.

4

Na ogreta krožnika naložimo šparglje in nanje pečene lignje ter zraven postrežemo pomfri.

Oceni