Lignji, šparglji, pomfri
Sestavine
- 400 g zelenih špargljev
- 4 majhne mlade čebule
- 5 žlic olivnega olja
- sol
- kajenski poper
- 400 g manjših jadranskih lignjev
- 3 stroki česna
- 3 sušeni paradižniki v olju
- 1 žlica pinjol
- zdrobljeni čili

Uvod
- Kategorija: Pomlad
- Količina: 2 osebi
- Zahtevnost: Enostavno
- Čas priprave: 45 minut
- Priporočeno vino: Vincent 2011, Joško Renčel, Kras
Špargljem odlomimo olesenele dele in narežemo na 5 cm dolge kose. Mlado čebulo narežemo na tanke rezine. Lignje očistimo in povprek narežemo na 2 cm kolobarje. Olupljeni česen narežemo na zelo tanke rezine. Sušene paradižnike narežemo na majhne kocke.
V ponvi segrejemo 3 žlice olja, vanjo stresemo narezane šparglje in čebulo ter pražimo na majhni temperaturi 7 do 10 minut. Na koncu začinimo s soljo in kajenskim poprom.
V drugi ponvi segrejemo preostalo olje, vanj stresemo dobro osušene narezane lignje in jih pražimo na močni temperaturi 2 minuti. Nato dodamo česen, sušene paradižnike in pinjole ter pražimo še nekaj minut. Na koncu rahlo solimo in po želji vmešamo še malo zdrobljenega čilija.
Na ogreta krožnika naložimo šparglje in nanje pečene lignje ter zraven postrežemo pomfri.