Sestavine

  • 15 očiščenih srednje velikih lignjev
  • 1 romana solata
  • 1 limeta
  • TEMPURA
  • 1 jajce
  • 100 g jedilnega škroba
  • 100 g moke tip 1050
  • 1 žlička pecilnega praška
  • sol
  • Piment d'Espelette
  • 160 do 200 ml mrzle vode
  • OMAKA
  • 100 g domače majoneze
  • 1 drobno sesekljani strok česna
  • sok 1/2 limete
  • 1 žlica creme fraiche
  • 1 žlička zelene tabasco omake

Uvod

Lignji, na žaru, v ponvi, pečeni, ocvrti, praženi, so ena od najbolj priljubljenih gostilniških jedi, tudi pri nas; oziroma pri nas še posebej! Pozna kdo koga, ki ne je rad lignjev, ne le na morju, temveč vse leto? Ne, najbrž. Toda ta množičnost ni le slaba ves za lignje, temveč tudi za nas, njihove navijače. Pojemo, namreč, premalo - dobrih lignjev!

Zaradi množične priljubljenosti je ”proizvodnja” lignjev v gostilnah industrijski proces. Zaradi tega se največ lignjev poje v najslabših gostilnah. Oziroma, dobre gostilne se jim zaradi tega izogibajo.

Vseeno pa lignjev, predvsem ocvrtih, ne smemo enačiti s s hitro (fast) in slabo (junk) hrano. Ocvrti lignji so, namreč, klasična jed francoske bistro kuhinje. Ki pa zna kuhati …

Tudi doma lahko, torej, po bistro-načelih pripravimo dobre ocvrte lignje. Če se le malo potrudimo. Recept izvira iz Brasserie Colette nemškega vrhunskega kuharja Tima Raueja....

  • Kategorija: Jesen, Zima
  • Količina: 4 osebe
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 35 minut
  • Priporočeno vino: šampanjec Pierre Mignon, brut nature
 
Postopek
1

V lonček nalijemo 200 ml vode in ga postavimo v hladilnik. Lignje umijemo pod tekočo vodo in jih obrišemo s kuhinjskim papirjem. Nato jih narežemo na 1 cm debele kolobarje.

2

Za omako zmešamo majonezo, česen, limetin sok, creme fraiche in tabasco ter jo rahlo solimo. Solato natrgamo na manjše kose. Limeto narežemo na četrtine.

3

Za tempura testo v skledi zmešamo jajce, jedilni škrob, moko, francoski čili in pecilni prašek. Med mešajem z metlico počasi dolivamo vodo, da dobimo gladko in ne pregosto testo.

4

V loncu segrejemo repično olje na 170 stopinj. Polovico narezanih lignjev potegnemo skozi testo, rahlo odcedimo in jih polagamo v vroče olje. Cvremo jih do zlato rjave barve, nato jih s penavko poberemo iz olja in pustimo odcediti na kuhinjskem papirju. Postopek cvrenja ponovimo s preostalimi lignji.

5

Lignje naložimo na servirni krožnik, skupaj z listi solate in narezano limeto. Zraven serviramo majonezno omako.

Oceni