Lignji v tempuri
Sestavine
- 15 očiščenih srednje velikih lignjev
- 1 romana solata
- 1 limeta
- TEMPURA
- 1 jajce
- 100 g jedilnega škroba
- 100 g moke tip 1050
- 1 žlička pecilnega praška
- sol
- Piment d'Espelette
- 160 do 200 ml mrzle vode
- OMAKA
- 100 g domače majoneze
- 1 drobno sesekljani strok česna
- sok 1/2 limete
- 1 žlica creme fraiche
- 1 žlička zelene tabasco omake

Uvod
- Kategorija: Jesen, Zima
- Količina: 4 osebe
- Zahtevnost: Enostavno
- Čas priprave: 35 minut
- Priporočeno vino: šampanjec Pierre Mignon, brut nature
V lonček nalijemo 200 ml vode in ga postavimo v hladilnik. Lignje umijemo pod tekočo vodo in jih obrišemo s kuhinjskim papirjem. Nato jih narežemo na 1 cm debele kolobarje.
Za omako zmešamo majonezo, česen, limetin sok, creme fraiche in tabasco ter jo rahlo solimo. Solato natrgamo na manjše kose. Limeto narežemo na četrtine.
Za tempura testo v skledi zmešamo jajce, jedilni škrob, moko, francoski čili in pecilni prašek. Med mešajem z metlico počasi dolivamo vodo, da dobimo gladko in ne pregosto testo.
V loncu segrejemo repično olje na 170 stopinj. Polovico narezanih lignjev potegnemo skozi testo, rahlo odcedimo in jih polagamo v vroče olje. Cvremo jih do zlato rjave barve, nato jih s penavko poberemo iz olja in pustimo odcediti na kuhinjskem papirju. Postopek cvrenja ponovimo s preostalimi lignji.
Lignje naložimo na servirni krožnik, skupaj z listi solate in narezano limeto. Zraven serviramo majonezno omako.