Sestavine

  • 6 očiščenih večjih lignjev (ca. 400 g)
  • 3 tanke mlade čebule
  • 50 g svetle miso paste
  • 10 g sladkorja
  • 2 žlici mirina
  • 2 žlici limetinega soka
  • 1 žlica ghee masla
  • 2 žlici arašidovega olja

Uvod

To so majski lignji! Zato, ker ne veš, je boljše s spodnjo majico ali brez … Ker vedno, ko bi rad na žaru, dežuje. Ker smo končno ugasnili ogrevanje, a zvečer še nismo prepričani, če nas varčevanje že dovolj pogreje. In, seveda, ker po mrazu ni več prehoda, zato je ali pa bo takoj prevroče, a so morske počitnice še tako daleč. Zato so, torej, lignji, toda zato so z misom, ki jih poglobi, zresni in zaobli. Če jim spečete še kruh, bo to čudovit majski večer ob požirkih posebnih mehurčkov....

  • Kategorija: Pomlad
  • Količina: 2 osebi
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 30 minut
  • Priporočeno vino: prosecco Casa Coste Piane
 
Postopek
1

Mlado čebulo poševno narežemo na 1 cm debele rezine. V skodeli zmešamo miso pasto, mirin, sladkor in limetin sok.

2

Lignje po dolgem prerežemo na polovico. Vsako polovico z ostrim nožem poševno vsakih 5 mm poševno zarežemo z obeh strani, da dobimo mrežasti vzorec. Nato jih narežemo na tri kose. Majhne lovke pustimo cele.

3

V manjši ponvi segrejemo ghee maslo in mlado čebulo pražimo na srednji vročini 1 minuto. Dodamo miso omako, segrejemo in ponev odstavimo.

4

V voku ali globoki ponvi segrejemo olje ter narezane lignje in lovke pečemo na močni vročini 3 do 4 minute, da porjavijo. Vmešamo mlado čebulo z miso omako, zmanjšamo vročino in kuhamo 1 minuto. Zraven ponudimo hrustljavi beli kruh.

Oceni