Limetin tarte z borovnicami
Sestavine
- 200 g polnozrnatih maslenih piškotov
- 150 g masla
- 4 rumenjaki
- 400 ml sladkanega kondenziranega mleka (E.Leclerc)
- 150 ml limetinega soka (steklenica)
- 1 beljak
- sol
- 40 g sladkorja
- 150 ml sladke smetane
- 100 g borovnic

Uvod
- Kategorija: Poletje
- Količina: 12 kosov
- Hranilna vrednost: 350 kcal/osebo
- Zahtevnost: Enostavno
- Čas priprave: 45 minut (+ 3 ure za hlajenje)
Piškote damo v vrečko za zamrzovanje in jih z valjarjem fino zdrobimo. Maslo raztopimo, prelijemo preko piškotnih drobtin in dobro premešamo. Maso stresemo v model za tarte (z odstranljivim dnom), ga enakomerno porazdelimo, s prsti krepko pritisnemo ob dno in potegnemo tudi ob robu navzgor. Model postavimo v hladilnik za 10 minut.
Pečico skupaj z velikim pekačem segrejemo na 180 stopinj. Rumenjake in kondenzirano mleko v posodi gladko zmešamo z metlico. Med rahlim mešanjem v jajčno kremo počasi dolijemo še limetin sok. Kremo vlijemo v model in jo poravnamo.
Model postavimo na pekač na drugo rešetko od spodaj in pečemo 20 minut. Pito v modelu postavimo na rešetko in pustimo ohladiti. Šele nato jo postavimo v hladilnik za najmanj 3 ure.
Pred serviranjem rahlo stepemo beljak s ščepcem soli, dodamo sladkor in stepamo toliko časa, da se sladkor raztopi in nastane zelo gosti sneg. Z njim napolnimo dresirno vrečko in ob robu na pito nabrizgamo majhne kupčke ter jih rahlo ožgemo z ročnim gorilnikom. Smetano stepemo in naložimo v sredino pite, naokrog pa potresemo borovnice.