Sestavine

  • 200 g polnozrnatih maslenih piškotov
  • 150 g masla
  • 4 rumenjaki
  • 400 ml sladkanega kondenziranega mleka (E.Leclerc)
  • 150 ml limetinega soka (steklenica)
  • 1 beljak
  • sol
  • 40 g sladkorja
  • 150 ml sladke smetane
  • 100 g borovnic

Uvod

Čez dan je tako vroče, da je zvečer potrebno zakuriti. Žar. Pade mrak in dvigne se razpoloženje. Pa čeprav so le čevapčiči, je pogrnjena miza dolga in družba vesela. Pijača je v ledu, kruh se drobi, ajvar peče, čebula skeli in kajmak se tudi ponoči topi. Najemo se tako, da lahko pogovarjamo le še o hrani. Zato se končno nekdo pametno spomni: ”Kaj pa sladko?!”

Za takšne najlepše poletne večere je potrebno prešteti, koliko jih je/bo za mizo in se odločiti, kako velik pekač za tarte uporabiti. Kosi, namreč, ne smejo biti preveliki. Ker potem bi še drugič preveč najedli. Tako pa bo ravno prav, ker je limetina krema ravno prav sladko-kisla, ker je sneg ravno prav lahek in ker je po borovnicah jezik ravno prav črn....

  • Kategorija: Poletje
  • Količina: 12 kosov
  • Hranilna vrednost: 350 kcal/osebo
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 45 minut (+ 3 ure za hlajenje)
 
Postopek
1

Piškote damo v vrečko za zamrzovanje in jih z valjarjem fino zdrobimo. Maslo raztopimo, prelijemo preko piškotnih drobtin in dobro premešamo. Maso stresemo v model za tarte (z odstranljivim dnom), ga enakomerno porazdelimo, s prsti krepko pritisnemo ob dno in potegnemo tudi ob robu navzgor. Model postavimo v hladilnik za 10 minut.

2

Pečico skupaj z velikim pekačem segrejemo na 180 stopinj. Rumenjake in kondenzirano mleko v posodi gladko zmešamo z metlico. Med rahlim mešanjem v jajčno kremo počasi dolijemo še limetin sok. Kremo vlijemo v model in jo poravnamo.

3

Model postavimo na pekač na drugo rešetko od spodaj in pečemo 20 minut. Pito v modelu postavimo na rešetko in pustimo ohladiti. Šele nato jo postavimo v hladilnik za najmanj 3 ure.

4

Pred serviranjem rahlo stepemo beljak s ščepcem soli, dodamo sladkor in stepamo toliko časa, da se sladkor raztopi in nastane zelo gosti sneg. Z njim napolnimo dresirno vrečko in ob robu na pito nabrizgamo majhne kupčke ter jih rahlo ožgemo z ročnim gorilnikom. Smetano stepemo in naložimo v sredino pite, naokrog pa potresemo borovnice.

Oceni