Limoncello zmrzlina in marinirani agrumi
Sestavine
- 2 jajci
- 4 rumenjaki
- 125 g sladkorja
- 125 ml limoncella (italijanski limonovo liker)
- 250 ml sladke smetane
- 2 bio limoni
- 3 bio pomaranče
- 2 grapefruita
- 250 ml pomarančnega soka
- 1 zvrhana žlička jedilnega škroba
- sveža meta
- sladkor v prahu

Uvod
- Kategorija: Pomlad, Zima
- Količina: 8 oseb
- Hranilna vrednost: 356 kcal/osebo
- Zahtevnost: Enostavno
- Čas priprave: 45 minut (+ 5 ur za hlajenje)
Jajci, rumenjake, 50 g sladkorja in limoncello liker z metlico zmešamo v kovinski posodi za stepanje. Posodo postavimo nad lonec z vrelo vodo. Jajčno maso stepamo nad soparo 4 do 6 minut do goste kreme.
Posodo odstavimo s sopare in kremo med mešanjem ohladimo do mlačnega. Sladko smetano trdo stepemo in jo previdno zamešamo v jajčno kremo. Model za tarte (premer 20 cm) obložimo s prozorno folijo in napolnimo z jajčno kremo. Postavimo jo za najmanj 5 ur v zamrzovalnik.
Medtem za sadni ragu tanko olupimo 1 limono in 1 pomarančo ter lupine narežemo na zelo tanke trakove. Vso sadje nato z ostrim nožem olupimo in pri tem odstranim vso belo kožo. Z ostrim nožemo zarežemo med krhlji ob kožici in izločimo krhlje. Pri tem shranimo sok od sadja.
V kozici zavremo pomarančni sok, sok od filiranja, preostali sladkor ter narezano limonovo in pomarančno lupino. Omako kuhamo na srednji vročini 5 minut. Jedilni škrob gladko razmešamo z žlico mrzle vode in z njim zgostimo sadno omako. Vanjo zamešamo še sadne krhlje in vse skupaj ohladimo.
10 minut pred serviranjem vzamemo zmrzlino iz zamrzovalnika. Narežemo jo na enako velike kose, prelijemo z mariniranimi agrumi, na krožnike dodamo lističe mete in jih potresemo s sladkorjem v prahu.