Sestavine

  • 2 jajci
  • 4 rumenjaki
  • 125 g sladkorja
  • 125 ml limoncella (italijanski limonovo liker)
  • 250 ml sladke smetane
  • 2 bio limoni
  • 3 bio pomaranče
  • 2 grapefruita
  • 250 ml pomarančnega soka
  • 1 zvrhana žlička jedilnega škroba
  • sveža meta
  • sladkor v prahu

Uvod

Sladko, po dražljivem uvodu (na primer: Losos z mandarinami) in vrhunskem finalu (na primer: svinjski kotlet z miso omako), ni greh, temveč nuja! Oziroma, grešiš, če se šele na koncu spomniš, da si preveč pojedel … Zato pa Šola okusov uči, da je potrebno jesti dobro, od predjedi do sladice!

A tako kot vse sladko ni dobro, tudi vsaka sladica ne konča uspešno dobrega obeda (menija). Gre za to, da smo vse pokvarili, če je sladica pretežka, kar je vedno, ko je presladka. Najboljša je namreč takrat, ko na koncu osveži in razbremeni.

Že limoncello, kot limonov liker iz južne Italije, ima to funkcijo, da digestivno olajša prebavo, tukaj pa mu še pomagajo - z zmrzlino parfe (parfait, kremna pol-zmrzlina) in s sadno marinado agrumi....

  • Kategorija: Pomlad, Zima
  • Količina: 8 oseb
  • Hranilna vrednost: 356 kcal/osebo
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 45 minut (+ 5 ur za hlajenje)
 
Postopek
1

Jajci, rumenjake, 50 g sladkorja in limoncello liker z metlico zmešamo v kovinski posodi za stepanje. Posodo postavimo nad lonec z vrelo vodo. Jajčno maso stepamo nad soparo 4 do 6 minut do goste kreme.

2

Posodo odstavimo s sopare in kremo med mešanjem ohladimo do mlačnega. Sladko smetano trdo stepemo in jo previdno zamešamo v jajčno kremo. Model za tarte (premer 20 cm) obložimo s prozorno folijo in napolnimo z jajčno kremo. Postavimo jo za najmanj 5 ur v zamrzovalnik.

3

Medtem za sadni ragu tanko olupimo 1 limono in 1 pomarančo ter lupine narežemo na zelo tanke trakove. Vso sadje nato z ostrim nožem olupimo in pri tem odstranim vso belo kožo. Z ostrim nožemo zarežemo med krhlji ob kožici in izločimo krhlje. Pri tem shranimo sok od sadja.

4

V kozici zavremo pomarančni sok, sok od filiranja, preostali sladkor ter narezano limonovo in pomarančno lupino. Omako kuhamo na srednji vročini 5 minut. Jedilni škrob gladko razmešamo z žlico mrzle vode in z njim zgostimo sadno omako. Vanjo zamešamo še sadne krhlje in vse skupaj ohladimo.

5

10 minut pred serviranjem vzamemo zmrzlino iz zamrzovalnika. Narežemo jo na enako velike kose, prelijemo z mariniranimi agrumi, na krožnike dodamo lističe mete in jih potresemo s sladkorjem v prahu.

Oceni