Sestavine

  • 500 ml sladke smetane
  • 70 g sladkorja
  • 1 žlička limonove lupine
  • 100 ml limonovega soka
  • 250 g jagod
  • 1 žlica jagodnega likerja

Uvod

Posset je nova panakota, pravzaprav, posset je nova kuhana smetana! In dejansko je bil že čas, kajti od izvirne italijanske panna cotte je na poti do panakote ostala le še - vrečka. Kdo pa še dandanes v ”italijanskih” gostilnah kuha kuhano smetano?!

Posset je bil nekoč (pred več kot dvesto leti) že priljubljena (angleška) pijača, iz mleka, ki so ga med kuhanjem zgostili s sladkim vinom (tudi pivom). Potem se je v 19. stoletju izgubil, a se našel kot kremna sladica v 21-tem, ko je znanost v kuhanju postala dobrojedsko popularna.

Posset je namreč ”čudežna” sladica, saj uporablja le tri sestavine (sladko smetano, sladkor, limono). Kuhana smetana torej, kot pri panakoti, ne potrebuje želatine za strjevanje, zadošča ji zgolj limonov sok. Kuharska znanost, skratka, a na tako preprost način, da se lahko trde, težke, grudaste panakote skrijejo pred posset, ki je mehko-čvrsta, svilnato-gladka in peresno-lahka zgoščena krema.

Ne panakota, temveč posé, torej!...

  • Kategorija: Poletje, Pomlad
  • Količina: 4 osebe
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 30 minut (+ 3 ure za hlajenje)
 
Postopek
1

Smetano, sladkor in limonovo lupino zavremo in kuhamo na majhni temperaturi 7 minut. Lonec odstavimo s štedilnika in vmešamo limonov sok. Pustimo stati 20 minut.

2

Nato smetano precedimo in jo nalijemo v servirne kozarce. Postavimo v hladilnik za najmanj 3 ure, še bolje pa preko noči. Jagode in jagodni liker zmiksamo s paličnim mešalnikom. Pred serviranjem limonov posset prelijemo z jagodnim pirejem in okrasimo z rezino jagode.

Oceni
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars (No Ratings Yet)