Sestavine

  • 165 g masla
  • 40 g rjavega sladkorja
  • limonina lupina
  • 2 žlici mletih mandljev
  • ščepec mletega janeža
  • 135 g moke
  • 2 g pecilnega praška
  • solni cvet
  • 4 rumenjaki
  • 80 ml limonovega soka
  • 70 g mango pireja
  • 50 ml limetinega soka
  • 75 g jajc (ali 2 majhni jajci)
  • 170 g sladkorja
  • šopek bazilike
  • 1,5 lista želatine
  • 80 g beljakov
  • sveže maline in borovnice
  • bazilikini lističi za okrasitev

Uvod

Vse pripravimo vnaprej, tik pred zdajci le zložimo skupaj. Uspeh je zagotovljen, saj ima vse značilnosti klasične francoske pite, ki ima hrustljavo dno in sočen, kremni ter sadni nadev.

Za Šolo okusov pa takšen tarte ni pomemben le zaradi svoje lepote in dobrote, temveč tudi zaradi - šole. Z eno sladico se naučite za tri … Prihodnjič boste dno spremenili v keks, ki ga bo potrebno le namočiti v tekočo čokolado, limonovo kremo, s katero bo potrebno obložiti še kakšno drugačno pito, in meringo, ki bo prišla vedno prav, ko biskvit potrebuje le rumenjake, za drugi dan pa ostane toliko beljakov....

  • Kategorija: Poletje
  • Količina: 6 kosov
  • Zahtevnost: Srednje
  • Čas priprave: 45 minut (+ čas za hlajenje)
 
Postopek
1

Za testeno dno z metlico dobro zmešamo 85 g mehkega masla, rjavi sladkor in ščepec solnega cveta. Vmešamo še mandlje, janež v prahu, moko, pecilni prašek in na koncu 1 rumenjak. Hitro vse zgnetemo v gladko testo, ga zavijem v prozorno folijo in postavimo v hladilnik na 2 uri.

2

Testo vzamemo iz hladilnika vsaj 20 minut pred uporabo. Pečico segrejemo na 170 stopinj. Testo razvaljamo 2 mm debelo in s pomočjo kovinskega oboda izrežemo 8 cm velike kroge. Položimo jih na peki papir na pekač in pečemo v sredini pečice 12 minut oz. do zlato rjave barve. Pečene ohladimo na rešetki.

3

Želatino namočimo v mrzli vodi. V manjši kozici zmešamo limonov sok, mango pire, limetin sok, preostale rumenjake, jajci, 20 g sladkorja in osmukane liste bazilike ter vse skupaj zavremo. Vmešamo ožeto želatino in vse skupaj pretlačimo skozi cedilo.

4

Kremo ohladimo na 35 stopinj (uporabimo termometer za peko) in nato s pomočjo paličnega mešalnika vmešamo na kocke narezano preostalo maslo (80 g). S kremo napolnimo dresirno vrečko in jo postavimo v hladilnik.

5

Za meringo zavremo 150 g sladkorja in 50 ml vode ter kuhamo na majhni temperaturi do sirupa (do 121 stopinj). Beljake rahlo stepemo in počasi dolivamo sladkorni sirup ter stepamo toliko časa, da se sneg ohladi. Z njim napolnimo dresirno vrečko in jo postavimo v hladilnik.

6

Pred serviranjem na pečene tarte nabrizgamo limonovo kremo in nanjo kupčke beljakove kreme. Vmes naložimo maline in borovnice. Meringe rahlo ožgemo z gorilnikom, okrasimo z lističi bazilike in takoj serviramo.

Oceni