Limonov tarte
Sestavine
- 100 g moke
- 30 g sladkorja v prahu
- 210 g masla
- 2 rumenjaka
- 3 jajca
- 4 bio limone
- 200 g sladkorja
- 1 beljak
- 1/2 žličke limonovega soka
- sol
- 400 g suhega graha ali čičerike

Uvod
- Kategorija: Poletje
- Količina: 8 kosov
- Hranilna vrednost: 449 kcal/kos
- Zahtevnost: Srednje
- Čas priprave: 1 ura 30 minut (+ 4 ure za hlajenje)
Moko, ščepec soli, sladkor v prahu, rumenjak in 60 g na majhne kocke narezanega masla hitro zgnetemo v gladko testo, ga malce sploščimo, zavijemo v prozorno folijo in postavimo v hladilnik za 1 uro.
Podolgovati model za tarte (35 x 11 cm) namastimo. Pečico segrejemo na 180 stopinj. Testo razvaljamo v pravokotnik 40 x 17 cm in ga s pomočjo valjarja položimo na model. Testo pritisnemo v model, odvečni rob pa odrežemo. Dno testa večkrat prebodemo z vilico.
Prekrijemo s peki papirjem, obtežimo s suhim grahom in postavimo na spodnjo rešetko za 20 minut. Odstranimo peki papir in grah ter pečemo testo v sredini pečice še 7 minut. Pečeno testo ohladimo na rešetki.
Za kremo preostalo maslo narežemo na majhne kocke in ga damo nazaj v hladilnik. Limone dobro umijemo z vročo vodo, obrišemo do suhega in nastrgamo 3 žlice lupine. Limone stisnemo in odmerimo 100 ml.
150 g sladkorja, limonov sok in lupino, jajca in rumenjak v loncu zmiksamo s paličnim mešalnikom. Maso med stalnim mešanjem s silikonsko lopatko počasi segrevamo na srednji temperaturi, da dobimo gosto kremo. Lonec odstranimo s štedilnika in v jajčno kremo zamešamo maslo. Limonovo kremo porazdelimo na pečeno testo in postavimo v hladilnik za najmanj 4 ure oz. preko noči.
Za vetrc zavremo 20 ml vode in 50 g sladkorja ter kuhamo 3 minute. Beljak in limonov sok stepemo in v sneg med mešanjem počasi vlivamo sladkorni sirup. Stepamo še 2 minuti na visoki hitrosti. Z beljakovo maso napolnimo dresirno vrečko, jo spodaj odrežemo in na limonovo kremo nabrizgamo majhne kupčke. S pomočjo gorilnika za creme brulee jih previdno ožgemo in takoj serviramo.