Sestavine

  • 100 g moke
  • 30 g sladkorja v prahu
  • 210 g masla
  • 2 rumenjaka
  • 3 jajca
  • 4 bio limone
  • 200 g sladkorja
  • 1 beljak
  • 1/2 žličke limonovega soka
  • sol
  • 400 g suhega graha ali čičerike

Uvod

Sladko je najboljše, ko je kislo! Ta tart(e) bodo zato jedli tudi vsi tisti, ki venomer zatrjujejo: ”Sladic pa ne jem!” Oziroma: v nobenem domačem kuharskem zvezku, ki ima dolga ušesa in zlizane liste, ne sme manjkati limonov kolač, ki je najboljši, ko je hrustljav kot nizka francoska torta. Nič čudnega, da je receptov zanj toliko, da se ne morete odločiti. Ravno zato pa je Šola okusov. Da vam ni potrebno izbirati ... Mi smo ga že tolikokrat preizkusili, da nam je zmanjkalo tistih, ki bi začeli hujšati ob sladicah....

  • Kategorija: Poletje
  • Količina: 8 kosov
  • Hranilna vrednost: 449 kcal/kos
  • Zahtevnost: Srednje
  • Čas priprave: 1 ura 30 minut (+ 4 ure za hlajenje)
 
Postopek
1

Moko, ščepec soli, sladkor v prahu, rumenjak in 60 g na majhne kocke narezanega masla hitro zgnetemo v gladko testo, ga malce sploščimo, zavijemo v prozorno folijo in postavimo v hladilnik za 1 uro.

2

Podolgovati model za tarte (35 x 11 cm) namastimo. Pečico segrejemo na 180 stopinj. Testo razvaljamo v pravokotnik 40 x 17 cm in ga s pomočjo valjarja položimo na model. Testo pritisnemo v model, odvečni rob pa odrežemo. Dno testa večkrat prebodemo z vilico.

3

Prekrijemo s peki papirjem, obtežimo s suhim grahom in postavimo na spodnjo rešetko za 20 minut. Odstranimo peki papir in grah ter pečemo testo v sredini pečice še 7 minut. Pečeno testo ohladimo na rešetki.

4

Za kremo preostalo maslo narežemo na majhne kocke in ga damo nazaj v hladilnik. Limone dobro umijemo z vročo vodo, obrišemo do suhega in nastrgamo 3 žlice lupine. Limone stisnemo in odmerimo 100 ml.

5

150 g sladkorja, limonov sok in lupino, jajca in rumenjak v loncu zmiksamo s paličnim mešalnikom. Maso med stalnim mešanjem s silikonsko lopatko počasi segrevamo na srednji temperaturi, da dobimo gosto kremo. Lonec odstranimo s štedilnika in v jajčno kremo zamešamo maslo. Limonovo kremo porazdelimo na pečeno testo in postavimo v hladilnik za najmanj 4 ure oz. preko noči.

6

Za vetrc zavremo 20 ml vode in 50 g sladkorja ter kuhamo 3 minute. Beljak in limonov sok stepemo in v sneg med mešanjem počasi vlivamo sladkorni sirup. Stepamo še 2 minuti na visoki hitrosti. Z beljakovo maso napolnimo dresirno vrečko, jo spodaj odrežemo in na limonovo kremo nabrizgamo majhne kupčke. S pomočjo gorilnika za creme brulee jih previdno ožgemo in takoj serviramo.

Oceni