Sestavine

  • LIMONOVA KREMA
  • 4 limone
  • 1 bio limona
  • 3 rumenjaki
  • 125 g sladkorja
  • 25 g jedilnega škroba
  • 2 žlici bezgovega sirupa
  • BELI ČOKOLADNI MOUSSE
  • 150 g bele kuverture
  • 2 lista želatine
  • 300 ml sladke smetane
  • 1 zavitek vanilijevega sladkorja
  • KAVNI DROBLJENEC
  • 2 žlički praška za espresso kavo
  • 60 g moke
  • sol
  • 20 g sladkorja
  • 40 g mrzlega masla
  • sesekljane pistacije

Uvod

Ko spomladi na vrtu prvič zakurimo žar, vedno pretiravamo s količino mesa. Nismo še umerjeni, zimske oči pa so že lačne dišečega dima. In posledično se tako najemo, da ne moremo več … Res? Odvisno, kaj še sledi. Za sladko je vedno prostor, še posebej, če je tudi kislo! Po tej limonovi kremi, ki vleče skupaj, da na pomoč priskoči žličnik iz bele čokolade, se razpoloženje po ‘naporih’ prve pomladne vrtne zabave ponovno raztegne v nasmeh. Kdo bi še?

  • Kategorija: Pomlad
  • Količina: 6 oseb
  • Hranilna vrednost: 580 kcal/osebo
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 50 minut (+ 8 ur za hlajenje)
 
Postopek
1

Naribamo lupine bio limone, nato pa vse limone iztisnemo in odmerimo 250 ml soka. V loncu zavremo limonov sok, 250 ml vode in limonovo lupino ter lonec odstavimo s štedilnika.

2

Rumenjake, sladkor in jedilni škrob z metlico gladko zmešamo. Med mešanjem dolijemo vroči limonov sirup in maso precedimo nazaj v lonec. Počasi med stalnim mešanjem z metlico maso segrevamo, da se zgosti v kremo (približno 10 minut).

3

Limonovo kremo malce ohladimo, vanjo zamešamo bezgov sirup in jo porazdelimo v servirne kozarce. Kremo pustimo ohladiti, nato kozarce pokrijemo s prozorno folijo in postavimo v hladilnik preko noči.

4

Belo čokolado sesekljamo, stresemo v kovinsko skledo, postavimo nad lonec z vročo vodo in čokolado med mešanjem raztopimo. Želatino namočimo v mrzli vodi. V lončku rahlo segrejemo 50 ml smetane, dodamo ožeto želatino in jo raztopimo. Nato jo zamešamo v stopljeno čokolado.

5

Preostalo smetano trdo stepemo in v stopljeno čokolado najprej zamešamo tretjino smetane, nato pa še preostalo. Čokoladno kremo preložimo v plitvo posodo, pokrijemo s prozorno folijo in postavimo v hladilnik preko noči.

6

Pečico segrejemo na 180 stopinj. V skledi zmešamo moko, prašek za espresso kavo, sladkor in ščepec soli. Dodamo na kocke narezano maslo in z rokami gnetemo tako dolgo, da se moka in maslo povežeta v večje drobtine. Pekač obložimo s papirjem za peko, nanj potresemo kavne drobtine in jih pečemo v sredini pečice 7 do 9 minut. Drobljenec ohladimo.

7

Pred serviranjem s pomočjo žlice iz čokoladnega moussa oblikujemo majhne žličnike in jih naložimo na limonovo kremo. Potresemo s kavnim drobljencem in pistacijami. Preostali kavni drobljenec lahko hranimo v tesno zaprtem steklenem kozarcu 2 tedna.

Oceni