Sestavine

  • LIMONOVA KREMA
  • 4 limone
  • 4 jajca
  • 150 g sladkorja
  • 120 g masla
  • MERINGA
  • 3 beljaki
  • sol
  • 120 g finega sladkorja

Uvod

Sladice se včasih veselimo že od predjedi. Kakšno zato v gostilni naročimo še preden odpremo jedilni list, za vsak slučaj, da je ne zmanjka. Včasih pa se sladice sploh ne razveselimo; ker jo dobimo na koncu, ko je pred njo bilo že vsega preveč … Skratka, sladica je ”dvolična”, lahko finale, ali pa je odveč.

Obstaja pa še tretja možnost: da sladica po finalu ravno prav pocrklja! In zato je prav ta njena vloga najbolj pravšnja. Kajti, naj bo sladica še tako dobra, je vseeno sladka, sladkorja pa je že tako preveč tudi v slanih jedeh. Zato ni dobro ne eno in ne drugo, temveč tretje! Nekaj sladkega za konec, da zaokroži dober obed, brez ambicije, da bi hoteli preveč in prevečkrat, ali, še manj, da sploh ne bi hoteli. Zato krema, ker jo je potrebno le zmešati, zato limonova, da ne obleži le sladko, temveč tudi sladko osveži, in zato z lahko in zapečeno kapo, da ni vedno le sladka smetana....

  • Kategorija: Zima
  • Količina: 6 oseb
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 30 minut
 
Postopek
1

Limone stisnemo in odmerimo 150 ml soka. Limonov sok zavremo in odstavimo s štedilnika. Jajca in sladkor stepemo v gosto kremo. Vanjo previdno zamešamo rahlo ohlajeni limonov sok in vse skupaj vlijemo v lonec. Med stalnim mešanjem jajčno maso segrevamo na majhni vročini do goste kreme.

2

Lonec odstavimo, pustimo stati 1 minuto, dodamo na kocke narezano maslo in mešamo toliko časa, da se maslo raztopi. Kremo porazdelimo v desertne kozarce in nanjo položimo kos prozorne folije, da se dotika površine kreme. Postavimo v hladilnik za najmanj 2 uri.

3

Pred serviranjem beljake in ščepec soli stepamo in počasi dodajamo sladkor. Vse skupaj stepamo do gostega snega. Beljakovo maso dekorativno porazdelimo po limonovi kremi in previdno ožgemo z ročnim gorilnikom. Takoj serviramo.

Oceni