Limonova strjenka s skuto
Sestavine
- 4 bio limone
- 250 g sladkorja
- 3 listi želatine
- 3 jajca
- 120 ml sladke smetane
- 200 g polnomastne skute (30 do 40 %)
- sveža melisa

Uvod
- Kategorija: Jesen, Zima
- Količina: 4 osebe
- Hranilna vrednost: 426 kcal/osebo
- Zahtevnost: Srednje
- Čas priprave: 1 ura (+ čas za hlajenje preko noči)
1 limono narežemo povprek na 4 mm debele rezine. V manjšem loncu zavremo vodo, vanjo stresemo limonove rezine in kuhamo 20 minut. S penavko rezine poberemo iz vode in pustimo dobro odcediti.
V loncu zavremo 150 g sladkorja in 200 ml vode, dodamo odcejene rezine in kuhamo na majhni temperaturi 1 uro. Naložimo jih na kuhinjsko rešetko in pustimo, da se sušijo preko noči.
Želatino namočimo v mrzli vodi. Jajca ločimo na beljake in rumenjake. Nastrgamo 2 žlički limonove lupinice, nato limone stisnemo in odmerimo 100 ml soka. V skledi zmešamo limonov sok, rumenjake in 40 g sladkorja ter jo postavimo na soparo. Z metlico stepamo toliko časa, da dobimo gosto kremo. V toplo kremo zamešamo ožeto želatino in jo raztopimo.
Beljake, ščepec soli in preostali sladkor stepemo v kremasti sneg. Sladko smetano trdo stepemo.
V mlačno jajčno kremo zamešamo skuto in malce počakamo, da se prične krema strjevati. Vanjo nato zamešamo sneg beljakov in stepeno smetano. S kremo napolnimo servirne kozarce in jih postavimo v hladilnik preko noči.
Kozarce vzamemo iz hladilnika 10 minut pred serviranjem. Okrasimo z lističi melise in kandirano limono ter po želji zraven postrežemo mafin s kokosom.