Sestavine

  • 1 zavitek listnageta testa (280 g, okroglo)
  • 300 g jurčkov
  • 2 majhni šalotki
  • 2 žlici oljčnega olja
  • sol, poper
  • 1 žlica sesekljanega pehtrana
  • 3 jajca
  • 200 ml sladke smetane
  • 100 g kozje gaude
  • kajenski poper

Uvod

V Šolo okusov ves čas dodajamo nove recepte, zato jih je že toliko, da se stari kar izgubijo. A nekaterih je, kajne, škoda! Bi jih radi ponovili? Mi zanje nimamo časa, vi pa jih ne najdete … No, da bomo zadovoljni vsi, smo enega od prvih le malo spremenili in izboljšali, tako da je nov in spet aktualen. Originalna listnata pogača je s sivkami, tokrat pa smo jo spekli z jurčki, zamenjali sir in ji ”popravili” dno. Je (še) boljša? Specite dovolj velik pekač, ker je dobra tudi hladna....

  • Kategorija: Jesen, Pomlad
  • Količina: 2 osebi
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 1 ura
 
Postopek
1

Pečico segrejemo na 200 stopinj. Listnato testo skupaj s papirjem prenesemo v okrogli model za tarte (premer 26 cm). Testo večkrat prebodemo z vilicami in pokrijemo z listom papirja za peko. Na papir do vrha modela nasujemo suhi fižol ali grah in testo slepo pečemo na spodnji rešetki 10 minut. Nato odstranimo papir s fižolom, model prestavimo v sredino pečice in pečemo še 10 minut.

2

Jurčke narežemo na rezine. Olupljeno šalotko narežemo na tanke kolobarje. V ponvi segrejemo olje in pražimo jurčke 2 minuti. Dodamo narezano čebulo, po potrebi še malo olja in pražimo na srednji vročini še nekaj minut. Solimo in popramo.

3

Sir naribamo. V skledi gladko razžvrkljamo smetano in jajca. Začinimo s soljo in kajenskim poprom ter vmešamo še pehtran in kozji sir.

4

Na predpečeno testo porazdelimo jurčke in jih prelijemo z jajčno kremo. Pečemo v sredini pečice 25 minut. Postrežemo s skledo zelene solate.

Oceni