Listnate tortice s tartufi
Sestavine
- 1 zavitek svežega listnatega testa
- 1 večja šalotka
- 1 žlica masla
- 150 g creme fraiche
- sveže mleti poper, sol
- 3 rezine pršuta
- 1 večji črni tartuf

Uvod
Če še niste pripravili novembrske gostije z vinsko pokušino – tukaj -, potem je tukaj še en razlog, da jo boste. Če ste jo že, pa je nori december že tako pred vrati in se je nanj potrebno pripraviti. V prvem primeru bodo tortice na toplem začetku, ko se bo v visokih kozarcih iskrilo od mehurčkov, v drugem pa priporočamo, da pri mehurčkih ostanete kar ves večer. Količino tortic pri tem le podvojite!
Če nimate tartufov, na vrh tanko nalistajte sveže rjave šampinjone.
- Kategorija: Jesen, Zima
- Količina: 6 kosov
- Hranilna vrednost: 435 kcal/kos
- Zahtevnost: Enostavno
- Čas priprave: 30 minut
- Priporočeno vino: Brda bianco 2013, Kristian Keber
Modelčke za tarte (premer 6 cm) dobro namastimo in rahlo potresemo z moko. Pečico segrejemo na 200 stopinj. Testo razvijemo in izrežemo 6 krogov s premerom 10 cm. Položimo jih v modelčke, testo pritisnemo ob rob in dno večkrat prebodemo z vilicami.
Tortice pečemo v sredini pečice 12 do 15 minut. Če se med peko napihnejo, jih prebodemo z vilicami, tako da s tem odstranimo zrak.
Šalotko olupimo, razpolovimo, narežemo na tanke trakove in jo v ponvi na maslu pražimo do zlatorjave barve. Vmešamo creme fraiche ter začinimo s soljo in poprom. Pršut narežemo na 1 cm široke trakove.
Na pečene tortice porazdelimo narezani pršut in kremo ter postavimo v pečico za 3 do 5 minut. Potresemo z nahobljanimi tartufi in takoj postrežemo.