Losos, beluši, pak choi in šitake
Sestavine
- 20 kom belih belušev
- 1 žlička sladkorja
- 4 rezine toasta
- 2 žlici oluščenega sezama
- 2 žlici črne kumine v zrnu
- 3 žlice moke
- 2 jajci
- 200 g manjših šitake gob
- 250 g pak choi (2 kom)
- 6 žlic masla
- 3 žlice mirina
- 200 ml repičnega olja
- 4 lososovi fileji (a 150 g)
- 4 žlice oljčnega olja
- sveži koriancer
- sol, poper

Uvod
- Kategorija: Pomlad
- Količina: 4 osebe
- Hranilna vrednost: 875 kcal/osebo
- Zahtevnost: Srednje
- Čas priprave: 1 ura 15 minut
- Priporočeno vino: Chardonnay 2018, Sanctum
Beluše olupimo in jim odrežemo spodnji oleseneli del. V širokem loncu zavremo 1 l vode, 1 žličko soli, sladkor in 1 žlico masla. Beluše položimo v vrelo vodo in kuhamo pokrite na majhni vročini 2 minuti. Nato jih poberemo iz vode, oplaknemo z mrzlo vodo in jih naložimo na kuhinjsko krpo, da se osušijo.
Toastu odrežemo skorjo in sredico fino zmeljemo v blenderju. Kruhove drobtine zmešamo s sezamom in črno kumino ter stresemo v podolgovato skledo. V drugo skledo stresemo moko, v tretji pa razžvrkljamo jajci in žlico vode.
Šitakam odrežemo peclje in jih uporabimo v kakšni drugi jedi. Pak choi vzdolžno prerežemo. V majhni ponvi segrejemo 2 žlici masla in pečemo šitake na srednji vročini 3 do 4 minute, vmes jih obrnemo. Dolijemo mirin, solimo in popramo ter pokrito hranimo na toplem do serviranja.
V ponvi segrejemo 2 žlici masla, vanj naložimo pak choi s prerezano stranjo navzdol in ga pečemo na srednji vročini 3 minute oz. da rahlo porjavi. Rahlo solimo in popramo, ga obrnemo in pečemo še 1 minuto. Ponev odstavimo s štedilnika in jo pokrijemo.
Kuhane beluše povaljamo v moki, jajcu in drobtinah. Pečico skupaj s pekačem segrejemo na 110 stopinj. V veliki ponvi segrejemo repično olje in v dveh porcijah beluše zlato rjavo ocvremo. Pekač obložimo s kuhinjskim papirjem, nanj naložimo ocvrte beluše in jih postavim v toplo pečico do serviranja.
Lososovim filejem odstranimo kožo ter začinimo s soljo in sveže mletim poprom. V ponvi segrejemo oljčno olje in žlico masla, vanjo naložimo fileje in jih pečemo na srednji vročini 3 minute. Nato jih obrnemo, pečemo še 1 minuto in ponev odstavimo s štedilnika.
Na ogrete krožnike naložimo lososove fileje, ocvrte beluše, pečene šitake in pak choi. Potresemo s koriandrovimi lističi in zraven postrežemo domačo majonezo z limeto.