Sestavine

  • 20 kom belih belušev
  • 1 žlička sladkorja
  • 4 rezine toasta
  • 2 žlici oluščenega sezama
  • 2 žlici črne kumine v zrnu
  • 3 žlice moke
  • 2 jajci
  • 200 g manjših šitake gob
  • 250 g pak choi (2 kom)
  • 6 žlic masla
  • 3 žlice mirina
  • 200 ml repičnega olja
  • 4 lososovi fileji (a 150 g)
  • 4 žlice oljčnega olja
  • sveži koriancer
  • sol, poper

Uvod

Dobri chefi z veliko idejami in dobrimi sestavinami ne zbašejo vsega tega na en krožnik, temveč porazdelijo na več hodov. Domači chefi pa jih pri tem ne moremo posnemati, vsaj ne vsak dan, ko je potešitev lakote bolj pomembna od potešitve radovednosti. Pravzaprav je doma celo priporočljivo, da na enem krožniku ni vedno enolončnice … Zato smo lososu, ki smo ga le ”klasično”, toda nežno, opekli, namenili pestro spremljavo. Ker točno to - raznolika in sveže pripravljena - je dobra domača kuhinja!

P.s. Pestrost na (enem) krožniku sicer oteži delo domačemu someljeju, a tokrat je z izbiro sonaravnega Chardonnaya, 2018, Sanctum zadel(a) v polno. Ni, namreč, res, da veliko sestavin in posledično veliko okusov zahteva le ”žejno” (sveže, sadno, pitno) vino. Ravno takrat mora imeti kavalir krepko in izklesano telo ter uglajene manire....

  • Kategorija: Pomlad
  • Količina: 4 osebe
  • Hranilna vrednost: 875 kcal/osebo
  • Zahtevnost: Srednje
  • Čas priprave: 1 ura 15 minut
  • Priporočeno vino: Chardonnay 2018, Sanctum
 
Postopek
1

Beluše olupimo in jim odrežemo spodnji oleseneli del. V širokem loncu zavremo 1 l vode, 1 žličko soli, sladkor in 1 žlico masla. Beluše položimo v vrelo vodo in kuhamo pokrite na majhni vročini 2 minuti. Nato jih poberemo iz vode, oplaknemo z mrzlo vodo in jih naložimo na kuhinjsko krpo, da se osušijo.

2

Toastu odrežemo skorjo in sredico fino zmeljemo v blenderju. Kruhove drobtine zmešamo s sezamom in črno kumino ter stresemo v podolgovato skledo. V drugo skledo stresemo moko, v tretji pa razžvrkljamo jajci in žlico vode.

3

Šitakam odrežemo peclje in jih uporabimo v kakšni drugi jedi. Pak choi vzdolžno prerežemo. V majhni ponvi segrejemo 2 žlici masla in pečemo šitake na srednji vročini 3 do 4 minute, vmes jih obrnemo. Dolijemo mirin, solimo in popramo ter pokrito hranimo na toplem do serviranja.

4

V ponvi segrejemo 2 žlici masla, vanj naložimo pak choi s prerezano stranjo navzdol in ga pečemo na srednji vročini 3 minute oz. da rahlo porjavi. Rahlo solimo in popramo, ga obrnemo in pečemo še 1 minuto. Ponev odstavimo s štedilnika in jo pokrijemo.

5

Kuhane beluše povaljamo v moki, jajcu in drobtinah. Pečico skupaj s pekačem segrejemo na 110 stopinj. V veliki ponvi segrejemo repično olje in v dveh porcijah beluše zlato rjavo ocvremo. Pekač obložimo s kuhinjskim papirjem, nanj naložimo ocvrte beluše in jih postavim v toplo pečico do serviranja.

6

Lososovim filejem odstranimo kožo ter začinimo s soljo in sveže mletim poprom. V ponvi segrejemo oljčno olje in žlico masla, vanjo naložimo fileje in jih pečemo na srednji vročini 3 minute. Nato jih obrnemo, pečemo še 1 minuto in ponev odstavimo s štedilnika.

7

Na ogrete krožnike naložimo lososove fileje, ocvrte beluše, pečene šitake in pak choi. Potresemo s koriandrovimi lističi in zraven postrežemo domačo majonezo z limeto.

Oceni