Sestavine

  • 2 lososova fileja (a 200 g)
  • 300 g mokastega krompirja
  • 150 g zmrznjenega graha
  • 100 g taleggio sira (grojer, reblochon, brie)
  • 200 g sladke smetane
  • sol
  • kajenski poper
  • muškatni orešček
  • 3 žlice oljčnega olja
  • sveži grahovi kalčki

Uvod

Na blagajniški trak položim zavitek svežega norveškega lososa. Ni poceni, kilogram je po 20 evrov. A fileji so debeli, čvrsti, zdravi, res sveži in losos ne meso ne vonja po lososu, temveč diši po morski svežini. Za dva in za ta recept je cena zato 8 evrov.

Ko čakam, traja, ker nakup pred menoj je velik. Vrečke, škatle, konzerve, paketi, zamrznjeno, pakirano, očiščeno, pripravljeno in, seveda, že skuhano. Nobena od teh gotovih jedi ne stane za dva kar 8 evrov. Pa še le pogreti jih je potrebno in je večerja po naporni službi gotova, za celo družino, ne le za dva.

Ta krompir pa je potrebno olupiti. Narezati na zelo majhne kocke. Dodati še sir, ki se lepo topi in je pikanten. Taleggio, na primer, ki pa se pri nas težko dobi. Le grah dovoljuje bližnjico, saj je znano, da je v Šoli okusov to edino živilo, ki ga tudi mi kupujemo vse leto zamrznjenega. In potem vse to še gratinirati, na štedilniku pa na kožo opeči debele rezine lososa. Da je koža hrustljava in da je meso še sočno. Ni nam lahko, kajne, nam dobrojedcem. Toda, se splača!...

  • Kategorija: Jesen
  • Količina: 2 osebi
  • Hranilna vrednost: 870 kcal/osebo
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 1 ura
  • Priporočeno vino: Sauvignon
 
Postopek
1

Pečico segrejemo na 200 stopinj. Grah oplaknemo pod vročo vodo in ga dobro odcedimo. Dve ognjavarni posodi namastimo z maslom. Olupljeni krompir in sir narežemo na 5 mm velike kocke.

2

Zmešamo krompir, grah in sir ter vse stresemo v namaščena modela. Smetano rahlo zavremo, začinimo s soljo, kajenskim poprom in sveže mletim muškatnim oreščkom ter enakomerno prelijemo krompir. Posodi postavimo na pekač in le-tega v sredino pečice Gratin pečemo 25 do 30 minut.

3

Losova fileja obrišemo do suhega. V ponvi segrejemo olje in vanjo položimo fileja s kožo navzdol. Pečemo na srednji temperaturi 6 minut, vmes solimo in popramo. Fileja obrnemo in pečemo še 2 minuti. Pečena položimo na krompirjev gratin in okrasimo z grahovimi kalčki.

Oceni