Losos in gratiniran krompir z grahom
Sestavine
- 2 lososova fileja (a 200 g)
- 300 g mokastega krompirja
- 150 g zmrznjenega graha
- 100 g taleggio sira (grojer, reblochon, brie)
- 200 g sladke smetane
- sol
- kajenski poper
- muškatni orešček
- 3 žlice oljčnega olja
- sveži grahovi kalčki

Uvod
- Kategorija: Jesen
- Količina: 2 osebi
- Hranilna vrednost: 870 kcal/osebo
- Zahtevnost: Enostavno
- Čas priprave: 1 ura
- Priporočeno vino: Sauvignon
Pečico segrejemo na 200 stopinj. Grah oplaknemo pod vročo vodo in ga dobro odcedimo. Dve ognjavarni posodi namastimo z maslom. Olupljeni krompir in sir narežemo na 5 mm velike kocke.
Zmešamo krompir, grah in sir ter vse stresemo v namaščena modela. Smetano rahlo zavremo, začinimo s soljo, kajenskim poprom in sveže mletim muškatnim oreščkom ter enakomerno prelijemo krompir. Posodi postavimo na pekač in le-tega v sredino pečice Gratin pečemo 25 do 30 minut.
Losova fileja obrišemo do suhega. V ponvi segrejemo olje in vanjo položimo fileja s kožo navzdol. Pečemo na srednji temperaturi 6 minut, vmes solimo in popramo. Fileja obrnemo in pečemo še 2 minuti. Pečena položimo na krompirjev gratin in okrasimo z grahovimi kalčki.