Losos s koromačem, risoni z rdečo peso
Sestavine
- 200 g kuhane rdeče pese
- 2 fileja lososa brez kože (a 120 g)
- 1 majhen koromač
- 100 g risonov (riževe testenine)
- sol, črni poper
- 120 ml belega vina
- 2 lovorova lista
- 1 janeževa zvezda
- 3 nageljnove žbice
- 1 limeta
- 125 ml sladke smetane
- 70 g staranega sira (tolminc, gouda)
- 50 ml oljčnega olja
- 1 vejica timijana
- 1 strok česna
- 30 g masla
- 50 ml belega vinskega kisa
- sladkor

Uvod
- Kategorija: Zima
- Količina: 2 osebi
- Zahtevnost: Enostavno
- Čas priprave: 40 minut
- Priporočeno vino: Sivi pinot 2016, Kobal
Risone kuhamo v soljeni vreli vodi 13 minut in jih stresemo na cedilo. Rdečo peso narežemo na zelo majhne kocke. Sir grobo naribamo. Nastrgamo limetino lupino, iz preostanka pa stisnemo sok.
Medtem ko se kuhajo testenine, pripravimo prevretek za rižoto. Zavremo vino, 80 ml vode, lovor, janeževo zvezdo, klinčke, limetin sok in sol po okusu. Pokuhamo na tretjino in nato vanjo zamešamo kuhane risone, narezano peso, sladko smetano in sir.
Na majhni vročini kuhamo toliko časa, da dobimo kremasto rižoto. Po potrebi jo dodatno začinimo s soljo.
Koromač očistimo in narežemo ali nahobljamo na zelo tanke rezine. V skodelici zmešamo marinado iz kisa, 30 ml olja, soli in ščepca sladkorja. Prelijemo preko narezanega koromača, temeljito premešamo in pustimo stati 10 minut.
V ponvi segrejemo preostalo olje, vanj položimo lososova fileja in pečemo na srednji temperaturi, da na spodnji strani nastane nežna skorja. Fileja obrnemo, dodamo timijan in potlačeni strok česna ter pečemo 1 minuto. Dodamo maslo, ga spenimo in z njim prelijemo lososa. Začinimo s soljo in sveže mletim poprom.
Na ogreta krožnika v sredino naložimo rižoto, nanjo lososa in po vrhu potresemo z mariniranim koromačem. Okrasimo s koromačevim zelenjem.