Sestavine

  • 800 g lososovega fileja brez kože
  • 6 žlic sezamovega olja
  • 2 žlici riževega vina sake
  • 2 žlici sojine omake
  • 50 g ingverja
  • 8 žlic oluščenega sezama
  • 5 vejic bazilike
  • 300 g bulgurja
  • 2 majhni bučki
  • 3 žlice oljčnega olja
  • 3 stroki česna
  • 2 žlici zeliščnega pesta (kopriva, bazilika, peteršilj)
  • sol, poper

Uvod

Če je losos prepečen, je le še podplat, če je surov, potrebuje dolgo kopel, če je skoraj surov, je premalo pečen, če je skoraj pečen, je že preveč. Ni lahko z lososom … Zato je odličen za ražnjiče! Ker jih je dovolj le pobarvati po zunanji strani, pa je losos v notranjosti ravno pravšen.

Ker pa je glavni lososov ”okus” njegova mastnost, potrebuje spremljavo, ki ga podpira, a ne preglasi. Bazilika, ingver in sezam so takšni dodatki, ki na lososa učinkujejo začimbno, vsak na svoj način mu ”popravijo” okus in izboljšajo vtis.

Čeprav ni nujno, priporočamo, da tudi vi za prilogo izberete isto kot mi – bulgur z bučkami. Je dovolj nevtralen, da losos ni jezen, in dovolj poseben, da ga nadgradi.

  • Kategorija: Jesen, Poletje
  • Količina: 4 osebe
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 30 minut
  • Priporočeno vino: Sapca 2015, Bužinel
 
Postopek
1

Lososu odstranimo vse kosti in ga narežemo na 3 cm velike kocke. Ingver olupimo in narežemo na tanke rezine. Zmešamo sezamovo olje, sake in sojino omako.

2

Bulgur skuhamo po navodilu na embalaži. Bučke po dolgem narežemo na štiri dele, odstranimo semenje in jih narežemo na tanke rezine. Olupljeni česen tanko narežemo.

3

V ponvi segrejemo oljčno olje in narezane bučke pražimo na močni temperaturi 2 minuti. Dodamo narezani česen in pražimo še 3 minute. Ponev odstavimo s štedilnika ter bučke solimo in popramo.

4

Na lesene paličice za ražnjiče nabadamo sestavine po sledežem vrstnem redu: rezina ingverja, kocka lososa, list bazilike, rezina ingverja, kocka lososa, list bazilike, kocka lososa in rezina ingverja.

5

V kuhani bulgur zamešamo zeliščni pesto in pražene bučke. Pripravljene ražnjiče premažemo s sezamovim oljem in povaljamo v sezamu. Žar močno ogrejemo in ražnjiče pečemo na vsaki strani 1 minuto. Med peko jih po želji lahko premažemo s preostalim sezamovim oljem. Serviramo še vroče.

Oceni
1234