Losos s sezamom in ingverjem
Sestavine
- 800 g lososovega fileja brez kože
- 6 žlic sezamovega olja
- 2 žlici riževega vina sake
- 2 žlici sojine omake
- 50 g ingverja
- 8 žlic oluščenega sezama
- 5 vejic bazilike
- 300 g bulgurja
- 2 majhni bučki
- 3 žlice oljčnega olja
- 3 stroki česna
- 2 žlici zeliščnega pesta (kopriva, bazilika, peteršilj)
- sol, poper
Uvod
- Kategorija: Jesen, Poletje
- Količina: 4 osebe
- Zahtevnost: Enostavno
- Čas priprave: 30 minut
- Priporočeno vino: Sapca 2015, Bužinel
Lososu odstranimo vse kosti in ga narežemo na 3 cm velike kocke. Ingver olupimo in narežemo na tanke rezine. Zmešamo sezamovo olje, sake in sojino omako.
Bulgur skuhamo po navodilu na embalaži. Bučke po dolgem narežemo na štiri dele, odstranimo semenje in jih narežemo na tanke rezine. Olupljeni česen tanko narežemo.
V ponvi segrejemo oljčno olje in narezane bučke pražimo na močni temperaturi 2 minuti. Dodamo narezani česen in pražimo še 3 minute. Ponev odstavimo s štedilnika ter bučke solimo in popramo.
Na lesene paličice za ražnjiče nabadamo sestavine po sledežem vrstnem redu: rezina ingverja, kocka lososa, list bazilike, rezina ingverja, kocka lososa, list bazilike, kocka lososa in rezina ingverja.
V kuhani bulgur zamešamo zeliščni pesto in pražene bučke. Pripravljene ražnjiče premažemo s sezamovim oljem in povaljamo v sezamu. Žar močno ogrejemo in ražnjiče pečemo na vsaki strani 1 minuto. Med peko jih po želji lahko premažemo s preostalim sezamovim oljem. Serviramo še vroče.