Sestavine

  • 800 g lososovega fileja brez kože
  • sol, sveže mleti črni poper
  • 80 g svežih črnih tartufov (ali vloženih v kozarcu)
  • 8 listov riževega papirja (premer 22 cm)
  • 3 žlice narezanega drobnjaka
  • 4 žlice olivnega olja
  • 900 g kormpirja
  • 300 g kumar
  • 30 g črnih tartufov
  • 100 ml mleka
  • 100 g masla

Uvod

Dvoje na mah: rižev papir za zvitke varuje lososa, da se med pečenjem ne izsuši, hkrati pa ob zaščitni vlogi tudi poletnim črnim tartufom, ki jim sicer zmanjka značilne in močne sladkobne arome, doda dve novi značilnosti, hrustljavost (kot tekstura) in zapečenost (kot aroma). Kar pa ostane od tartufa, ki poleti zraste bolj radodarno, pa uporabimo v krompirjevem pireju, ”zabeljenem” s kumaro. Preprosta jed z malo kuharskega napora tako s pomočjo kakovostnih sestavin - poletni tartufi so dosti cenejši od zimskih belih - postane elegantna, kar slavnostna jed. A vseeno ne čakajte na posebno priložnost, ko tartufe dobite, jih čim prej porabite....

  • Kategorija: Poletje
  • Količina: 4 osebe
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 45 minut (+ 45 minut za kumare)
  • Priporočeno vino: Malvazija 2012, Gordia
 
Postopek
1

Tartufe nahobljamo na tanke rezine in damo 8 rezin na stran. Lososov file narežemo na 8 enako velikih kosov (ca. 7 x 7 cm), vsakega povprek zarežemo (a pazimo, da ne prerežemo), jih znotraj solimo in popramo ter nadevamo s tartufovimi rezinami. Nato jih začinimo še zunaj.

2

Krompir skuhamo v lupini v slani vodi do mehkega. Kumare olupimo, z žličko odstranimo semenje in jih narežemo na rezine. Posolimo, stresemo v cedilo in pustimo stati 45 minut. 30 g črnih tartufov drobno narežemo.

3

Nasoljene kumare oplaknemo z mrzlo vodo, jih dobro stisnemo in zmiksamo. Kuhani krompir olupimo in stisnemo skozi stiskalnico za krompir nazaj v lonec. Mleko zavremo in z metlico vmešamo v krompir. Dodamo še na kocke narezano maslo ter dobro premešamo. Vmešamo kumarični pire, solimo in popramo ter shranimo na toplem. Pred serviranjem v pire zamešamo še narezane tartufe.

4

V široko skodelo nalijemo vročo vodo. Vanjo pomočimo rižev list za nekaj sekund, da se zmehča. Odcedimo ga na kuhinjski krpi, nanj v sredino položimo rezino tartufa, nanjo polnjen lososov file, potresemo z drobnjakom in zavijemo v rižev list. Tako ponovimo postopek še s preostalimi riževimi listi, tartufi in lososom.

5

V veliki ponvi segrejemo olje in vanjo naložimo lososove zvitke z brezšivno stranjo navzdol. Pečemo do zlatorjave barve, obrnemo in jih spečemo do konca. Na ogrete krožnike naložimo po dva zavitka in krompirjev pire ter takoj serviramo.

Oceni