Losos s tartufi v riževem papirju
Sestavine
- 800 g lososovega fileja brez kože
- sol, sveže mleti črni poper
- 80 g svežih črnih tartufov (ali vloženih v kozarcu)
- 8 listov riževega papirja (premer 22 cm)
- 3 žlice narezanega drobnjaka
- 4 žlice olivnega olja
- 900 g kormpirja
- 300 g kumar
- 30 g črnih tartufov
- 100 ml mleka
- 100 g masla
Uvod
- Kategorija: Poletje
- Količina: 4 osebe
- Zahtevnost: Enostavno
- Čas priprave: 45 minut (+ 45 minut za kumare)
- Priporočeno vino: Malvazija 2012, Gordia
Tartufe nahobljamo na tanke rezine in damo 8 rezin na stran. Lososov file narežemo na 8 enako velikih kosov (ca. 7 x 7 cm), vsakega povprek zarežemo (a pazimo, da ne prerežemo), jih znotraj solimo in popramo ter nadevamo s tartufovimi rezinami. Nato jih začinimo še zunaj.
Krompir skuhamo v lupini v slani vodi do mehkega. Kumare olupimo, z žličko odstranimo semenje in jih narežemo na rezine. Posolimo, stresemo v cedilo in pustimo stati 45 minut. 30 g črnih tartufov drobno narežemo.
Nasoljene kumare oplaknemo z mrzlo vodo, jih dobro stisnemo in zmiksamo. Kuhani krompir olupimo in stisnemo skozi stiskalnico za krompir nazaj v lonec. Mleko zavremo in z metlico vmešamo v krompir. Dodamo še na kocke narezano maslo ter dobro premešamo. Vmešamo kumarični pire, solimo in popramo ter shranimo na toplem. Pred serviranjem v pire zamešamo še narezane tartufe.
V široko skodelo nalijemo vročo vodo. Vanjo pomočimo rižev list za nekaj sekund, da se zmehča. Odcedimo ga na kuhinjski krpi, nanj v sredino položimo rezino tartufa, nanjo polnjen lososov file, potresemo z drobnjakom in zavijemo v rižev list. Tako ponovimo postopek še s preostalimi riževimi listi, tartufi in lososom.
V veliki ponvi segrejemo olje in vanjo naložimo lososove zvitke z brezšivno stranjo navzdol. Pečemo do zlatorjave barve, obrnemo in jih spečemo do konca. Na ogrete krožnike naložimo po dva zavitka in krompirjev pire ter takoj serviramo.