Losos z azijsko marinado, pire zelene
Sestavine
- 70 g ingverja
- 1 žlica rjavega sladkorja
- 2 žlici sezamovega olja
- 25 ml sojine omake
- 1 žlička čilijevih kosmičev
- sol, poper
- 4 fileji lososa s kožo (a 150 do 200 g)
- 2 gomolja koromača
- 4 žlice oljčnega olja
- 500 g gomoljne zelene
- 400 g krompirja
- 200 ml sladke smetane
- 50 g masla
- 2 žlici miso paste
- 30 ml limonovega soka
- 400 ml ribjega fonda
- 2 žlici wasabi paste
- sveži koriander (opcija)

Uvod
- Kategorija: Zima
- Količina: 4 osebe
- Zahtevnost: Srednje
- Čas priprave: 1 ura
- Priporočeno vino: Sivi pinot 2019, Šumenjak
Ingver olupimo, naribamo in stisnemo sok. V skodelici zmešamo sladkor, sezamovo olje, sojino omako, ingverjev sok, čilijeve kosmiče in sveže mleti poper. Kožo filejev križno zarežemo z ostrim nožem, a pazimo da ne zarežemo preveč v meso.
Pečico segrejemo na 200 stopinj (z vročim zrakom). Koromač očistimo in po dolgem narežemo na 1,5 cm široke rezine. Pekač obložimo s papirjem za peko, nanj naložimo narezani koromač, solimo in popramo ter pokapljamo s polovico olja. Postavimo v pečico za 15 minut.
Krompir in zeleno olupimo, narežemo na kocke, skupaj kuhamo do mehkega v slani vodi, odlijemo, pretlačimo s tlačilko za krompir in pokrijemo. V kozici segrejemo 100 g smetane in maslo, dodamo miso pasto in zamešamo v pretlačeni krompir. Pokrito hranimo na toplem.
Koromač na pekaču obrnemo, solimo in popramo, pokapljamo s preostalim oljem in postavimo nazaj v pečico za 10 minut. Medtem drugi pekač obložimo s papirjem za peko, nanj naložimo fileje z kožo navzgor in premažemo z marinado.
V majhni kozici zavremo ribji fond, limonov sok in smetano ter kuhamo na majhni vročini toliko časa, da ostane samo še polovica tekočine. Po potrebi solimo in popramo.
Pekač s koromačem vzamemo iz pečice in pokrijemo z alu folijo. Lososove fileje postavimo v sredino pečice za 10 minut. Nato preklopimo na funkcijo žara, fileje premažemo s preostalo marinado in pečemo še 5 minut, da se koža rahlo zapeče.
Na ogrete krožnike naložimo pečeni koromač, fileje in miso pire. Koromač pokapljamo z ribjo omako in potresemo s koriandrovimi lističi. Preostalo omako serviramo posebej.