Sestavine

  • 350 g lososovega fileja
  • 4 stebla rdeče rabarbare
  • 1 pomaranča
  • 6 žlic oljčnega olja
  • 1 žlica medu
  • sol, poper
  • sušena mediteranska zelišča
  • kajenski poper
  • 1 mlada čebula
  • 1 rdeči čili
  • 8 kom belih belušev

Uvod

Losos ljubi pomlad! Za poletno vročino ima preveč maščobe, za zimski mraz pa premalo odpornosti na predolgo pečenje. Zato je pomladna zelenjava, ki potrebuje le kratko toplotno obdelavo, pravšnja za nežnost njegove kože, ki se ne sme skuhati/speči, temveč le ogreti.

Beluši pa ljubijo rabarbaro. Ker niso kot (zeleni) šparglji ugledali sonca, potrebuje njihova sladka grenkoba živahnost rabarbarine sladke kisline, s katero se tudi barvno ujema losos.

Točno, rabarbara ni le za sladice, temveč se njena nežna kislina tako dobro razume tudi s slanostjo (jedi), da peti od osnovnih okusov, umami, sploh ni potreben.

  • Kategorija: Pomlad
  • Količina: 2 osebi
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 30 minut
  • Priporočeno vino: Cremant Bailly Lapierre, Rose brut
 
Postopek
1

Pečico segrejemo na 180 stopinj z ventilacijo. Rabarbaro očistimo, narežemo 7 cm dolge kose in naložimo v pekač. Stisnemo pomarančo, sok zmešamo s 3 žlicami olja in medom ter polijemo po rabarbari.

2

Krepko začinimo s soljo in svežem mletim poprom, vse premešamo in pečemo v sredini pečice 10 minut. Beluše olupimo, narežemo na 7 cm velike kose in blanširamo v slani vodi 2 minuti. Dobro odcejene zmešamo z žlico olja, soljo in poprom.

3

Mlado čebulo narežemo na tanke kolobarje, zelene dele prihranimo za dekoracijo. Čili narežemo na tanke kolobarje. Lososova fileja začinimo z mediteranskimi zelišći, soljo in poprom.

4

V ponvi segrejemo preostalo olje in lososa pečemo na vsaki strani 1 minuto. V pekač stresemo beluše in jih začinimo s kajenskim poprom. Dodamo še mlado čebulo in na vrh položimo lososova fileja. Vse skupaj pečemo še 10 minut. Pred serviranjem potresemo z narezanim čilijem.

Oceni
1234