Lososov rillettes
Sestavine
- 250 g lososovega fileja (brez kosti in kože)
- 1/2 žličke koriandrovih semen
- 1 bio limeta
- 2 žlički wasabi paste
- 1 žlička solnega cveta
- 60 g šalotke
- 100 g bio kokosovega olja
- 50 g oljčnega olja
- 2 žlici sesekljanega svežega koriandra
- črni poper
Uvod
- Kategorija: Zima
- Količina: 2 kozarca (a 200 ml)
- Hranilna vrednost: 905 kcal/kozarec
- Zahtevnost: Enostavno
- Čas priprave: 45 minut (+ čas za hlajenje)
- Priporočeno vino: Filip belo 2015, Jure Štekar
Lososov file narežemo na 1,5 cm velike kose. Koriandrova semena drobno zdrobimo v možnarju. Limeto stisnemo in sok zmešamo z zdrobljenimi koriandrovimi semeni, wasabi pasto, solnim cvetom in sveže mletim črnim poprom. Prelijemo preko narezanega lososa, dobro premešamo in pustimo marinirati 30 minut.
Šalotko drobno sesekljamo. V majhni kozici segrejemo oljčno in kokosovo olje, dodamo šalotko in pražimo na srednji temperaturi 3 do 4 minute. Dodamo še marinirani losos s tekočino vred, premešamo in dušimo na majhni temperaturi 15 minut.
Pustimo malce ohladiti in nato vanj zamešamo sesekljani koriander. Napolnimo kozarca za vlaganje in ju odprta postavimo v hladilnik za najmanj 6 ur. Nato ju neprodušno zapremo in shranimo v hladilniku.
Rok trajanja je 2 tedna v hladilniku. Za intenzivnejši okus pustimo lososov rillettes počivati v hladilniku najmanj 2 dni. Šele nato ga postrežemo z opečenimi rezinami bagete.