Sestavine

  • 250 g lososovega fileja (brez kosti in kože)
  • 1/2 žličke koriandrovih semen
  • 1 bio limeta
  • 2 žlički wasabi paste
  • 1 žlička solnega cveta
  • 60 g šalotke
  • 100 g bio kokosovega olja
  • 50 g oljčnega olja
  • 2 žlici sesekljanega svežega koriandra
  • črni poper

Uvod

Losos ni riba iz naših vodah, kljub temu pa je na naših mizah zelo priljubljena. Dimljenih lososov so polne predjedi gostiln, ki z njimi mašijo pomanjkanje originalnih morskih idej, gojenih lososovih kotletov so polne ribarnice, ki s tem skrivajo pomanjkljive zveze z jadranskimi ribiči, a če imate srečo, se ob polnih zamrzovalnikih v naših trgovinah najde celo kakšen primerek svežega lososa v hladilniku. Če je norveški in divji, je dražji, ga pa priporočamo, ker boste uporabili vsak najmanjši kos. Debele dele filejev uporabite tako, iz tanjših pa ustvarite rilletes, ki lahko v hladilniku pričakuje nenapovedan obisk, ob praznikih napove svečano večerjo ali priredi ob poku penečega vina nepozaben večer.

Rilletes je paté, venda bolj grob, ne tako pašteten, nekje vmes med terino in konfitom, skratka meso vloženo v maščobo. Lososov rilletes je vložen v olivno in kokosovo olje, svoje pa dodata še limeta in koriander, tako da po enem tednu zorenja nastane eksplozija okusov in arom, ki so ravno prav drugačne, da so atraktivne.

...

  • Kategorija: Zima
  • Količina: 2 kozarca (a 200 ml)
  • Hranilna vrednost: 905 kcal/kozarec
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 45 minut (+ čas za hlajenje)
  • Priporočeno vino: Filip belo 2015, Jure Štekar
 
Postopek
1

Lososov file narežemo na 1,5 cm velike kose. Koriandrova semena drobno zdrobimo v možnarju. Limeto stisnemo in sok zmešamo z zdrobljenimi koriandrovimi semeni, wasabi pasto, solnim cvetom in sveže mletim črnim poprom. Prelijemo preko narezanega lososa, dobro premešamo in pustimo marinirati 30 minut.

2

Šalotko drobno sesekljamo. V majhni kozici segrejemo oljčno in kokosovo olje, dodamo šalotko in pražimo na srednji temperaturi 3 do 4 minute. Dodamo še marinirani losos s tekočino vred, premešamo in dušimo na majhni temperaturi 15 minut.

3

Pustimo malce ohladiti in nato vanj zamešamo sesekljani koriander. Napolnimo kozarca za vlaganje in ju odprta postavimo v hladilnik za najmanj 6 ur. Nato ju neprodušno zapremo in shranimo v hladilniku.

4

Rok trajanja je 2 tedna v hladilniku. Za intenzivnejši okus pustimo lososov rillettes počivati v hladilniku najmanj 2 dni. Šele nato ga postrežemo z opečenimi rezinami bagete.

Oceni