Sestavine

  • 350 g lososovega fileja
  • 250 g majhnih kozic
  • 200 g pora
  • 300 g koromača
  • 2 žlici olivnega olja
  • 2 stroka česna
  • 130 g masla
  • 2 žlici moke
  • 100 ml suhega belega vina
  • 150 ml sladke smetane
  • 200 ml zelenjavne juhe
  • 1 žlička žafranike
  • 800 g krompirja
  • 130 ml mleka
  • 4 žlice naribanega parmezana
  • sol, sveže mleti poper

Uvod

Proteini (v našem primeru losos in kozice; v najbolj znani pastirjevi piti pa mleto meso) so z zelenjavo (tukaj koromač in por) zaliti z ribjo juho in prekriti s škrobom (krompirjev pire), ki v pečici ustvari z dušenjem sočno notranjost in s pečenjem hrustljavo zunanjost.

Edina težava te jedi je njeno ime. Ker to pravzaprav ni pita, saj nima nobenega dna iz testa. Američani pravijo temu hot dish, Angleži pie, česar Nemci sploh ne prevajajo, glede na način priprave pa je to za Francoze kar gratin.

Da nimamo pravega slovenskega poimenovanja, pa so krive množične kuhinje. V menzah in njim podobnih prehranjevalnicah namreč zelo radi pripravljajo takšne ”vroče jedi”, ki jih spečejo zjutraj, servirajo pa ves dan. Toda, ko ”pita” pride na mizo neposredno iz pečice, ko izpod skorje zadiši in ko se nefotogenična gmota s krožnika v ustih spremeni v družinsko tradicijo, ki se prenaša iz generacije v generacijo, ga ni boljšega kosila!

V jedi, v katero lahko ”vržete” vse, so pomembni detajli! Koromač in por, torej, najprej popecite, nikar ne pozabite omake obarvati z žafraniko, skorje pa z dodajanjem parmezana v pire....

  • Kategorija: Zima
  • Količina: 4 osebe
  • Hranilna vrednost: 705 kcal/osebo
  • Zahtevnost: Srednje
  • Čas priprave: 1 ura 10 minut
  • Priporočeno vino: Rebula selekcija 2012, Marjan Simčič
 
Postopek
1

Krompir olupimo, narežemo in skuhamo do mehkega v slani vodi. Koromač razrežemo na štiri dele, izrežemo trdi kocen in četrtine narežemo na tanke rezine. Por očistimo in narežemo na 1 cm debele kolobarje. V ponvi segrejemo olivno olje, dodamo por in koromač ter pražimo 3 minute. Začinimo s soljo in poprom ter ohladimo.

2

V kozici segrejemo 50 g masla, dodamo olupljen in sesekljan česen, popražimo in vmešamo moko. Zalijemo z vinom, smetano in juho, dodamo žafraniko in omako kuhamo na majhni vročini 5 minut. Solimo in popramo ter pustimo rahlo ohladiti.

3

Pečico segrejemo na 200 stopinj. Krompir odcedimo in temeljito pretlačimo. Zavremo mleko in 80 g masla in z metlico zamešamo v krompir, da dobimo rahel krompirjev pire. Na koncu v pire zamešamo parmezan in ga po potrebi dosolimo. Lososov file narežemo na 1 cm velike kocke.

4

V namaščeni ognjevarni model naložimo zelenjavo, nanjo potresemo kozice in narezani losos, prelijemo z omako in na vrh s pomočjo dresirne vrečke nabrizgamo krompirjev pire. Pečemo v sredini pečice 25 do 30 minut oz. da pire po vrhu rahlo porjavi.

Oceni