Lososova pita s pirejem
Sestavine
- 350 g lososovega fileja
- 250 g majhnih kozic
- 200 g pora
- 300 g koromača
- 2 žlici olivnega olja
- 2 stroka česna
- 130 g masla
- 2 žlici moke
- 100 ml suhega belega vina
- 150 ml sladke smetane
- 200 ml zelenjavne juhe
- 1 žlička žafranike
- 800 g krompirja
- 130 ml mleka
- 4 žlice naribanega parmezana
- sol, sveže mleti poper

Uvod
- Kategorija: Zima
- Količina: 4 osebe
- Hranilna vrednost: 705 kcal/osebo
- Zahtevnost: Srednje
- Čas priprave: 1 ura 10 minut
- Priporočeno vino: Rebula selekcija 2012, Marjan Simčič
Krompir olupimo, narežemo in skuhamo do mehkega v slani vodi. Koromač razrežemo na štiri dele, izrežemo trdi kocen in četrtine narežemo na tanke rezine. Por očistimo in narežemo na 1 cm debele kolobarje. V ponvi segrejemo olivno olje, dodamo por in koromač ter pražimo 3 minute. Začinimo s soljo in poprom ter ohladimo.
V kozici segrejemo 50 g masla, dodamo olupljen in sesekljan česen, popražimo in vmešamo moko. Zalijemo z vinom, smetano in juho, dodamo žafraniko in omako kuhamo na majhni vročini 5 minut. Solimo in popramo ter pustimo rahlo ohladiti.
Pečico segrejemo na 200 stopinj. Krompir odcedimo in temeljito pretlačimo. Zavremo mleko in 80 g masla in z metlico zamešamo v krompir, da dobimo rahel krompirjev pire. Na koncu v pire zamešamo parmezan in ga po potrebi dosolimo. Lososov file narežemo na 1 cm velike kocke.
V namaščeni ognjevarni model naložimo zelenjavo, nanjo potresemo kozice in narezani losos, prelijemo z omako in na vrh s pomočjo dresirne vrečke nabrizgamo krompirjev pire. Pečemo v sredini pečice 25 do 30 minut oz. da pire po vrhu rahlo porjavi.