Lososovi polpeti s chermoulo
Sestavine
- CHERMOULA PASTA
- 2 stroka stisnjenega česna
- 2 žlički mletega kumina (orientalska kumina)
- 2 žlički mletega koriandra
- 1 žlička čilijevih kosmičev
- 1 žlička rdeče sladke paprike v prahu
- 2 žlici drobno sesekljane vložene limonine lupine
- 1/2 žličke soli
- 100 ml oljčnega olja
- LOSOSOVI POLPETI
- 1 velik sladki krompir (280 g)
- 2 mokasta krompirja (280 g)
- 1 žlica oljčnega olja
- 500 g lososovega fileja
- 50 g mlade čebule
- 1 žlička drobnjaka
- 1 žlička naribane bio limone
- 3 žlice chermoula paste
- 30 g panko drobtin
- 1 jajce
- sol, poper
- 120 ml sončničnega olja za cvrenje
- 1 limeta
- CHERMOULA REMULADA
- 80 g domače majoneze
- 30 g jogurta
- 1 1/2 žlice chermoula paste
- 40 g kislih kumaric
- 1 žlička sesekljanega drobnjaka

Uvod
Losos je zaradi maščobne sočnosti primeren za mletje in oblikovanje v cmoke, pleskavice, polpete. A s pečenjem vseeno izgubi sočnost, zato klasična masa z jajcem in drobtinami ne obrodi najboljših polpetov. Če pa sesekljanemu lososu dodamo mešanico sladkega in navadnega krompirja ter jo začinimo s severnoafriško pasto chermoulo, ki je sicer tradicionalna spremljava pečenim ribam, brez težav pa jo zmešamo sami, pa dobimo – najboljše ribje polpete! Le zmešajte dovolj chermoule, da boste z njo izboljšali tudi remuladno omako, ki je bodo pečeni polpeti zelo veseli.
- Kategorija: Zima
- Količina: 4 osebe
- Zahtevnost: Enostavno
- Čas priprave: 2 uri
- Priporočeno vino: Renski rizling 2014, Ducal
Pečico segrejemo na 180 stopinj (ventilator), Sladki krompir in krompir večkrat prebodemo z vilicami, premažemo z oljem, položimo na papir za peko na pekač in pečemo v sredini pečice 1 uro 20 minut. Pečenega prerežemo na polovico in ohladimo.
Za chermoula pasto zmešamo vse sestavine in shranimo v steklenem kozarcu. Kisle kumarice narežemo na drobne kocke. Za remulado zmešamo majonezo, jogurt, chermoula pasto, kumarice in drobnjak ter jo do serviranja postavimo v hladilnik.
Lososu odstranimo kožo in ga narežemo na 4 cm velike kose. V blenderju ga v dveh ali treh intervalih grobo sesekljamo in stresemo v veliko skledo. Iz sladkega krompirja in krompirja izluščimo pečeno sredico in kožo zavržemo. Mlado čebulo narežemo na tanke kolobarje.
Losos, obe vrsti krompirja, mlado čebulo, limonino lupino, chermoulo, panko drobtine, jajce, 3/4 žličke soli in sveže mleti poper previdno zmešamo in pri tem zdrobimo večje kose krompirja. Iz mase oblikujemo 12 polpetov. Maso za lososove polpete lahko pripravimo že en dan pred pečenjem in jih pokrite s prozorno folijo shranimo v hladilniku.
V ponvi segrejemo olje in vanjo naložimo polovico polpetov. Pečemo jih 7 do 8 minut, na polovici pečenja jih obrnemo. Pečene polpete naložimo na kuhinjski papir, da se odcedijo. Postopek pečenja ponovimo še s preostalimi polpeti. Postrežemo tople z remulado in krhlji limete.