Sestavine

  • 800 g lososovega fileja
  • 1 rezina toasta
  • 4 mlade čebule
  • 20 g masla
  • 1 žlica lističev citronske verbene (citronka)
  • 1 rumenjaka
  • 1 žlica gorčice s semeni
  • sol
  • kajenski poper
  • 4 do 5 žlic drobtin
  • olje za pečenje
  • sveži črni tartuf

Uvod

Na špinačo smo za povrh nastrgali črne tartufe, a dovolimo vam, da jih tudi izpustite. Bilo bi, namreč, škoda, če bi zaman iskali tartufe, zato pa ostali brez polpetov. Lososa dobite v vsaki ribarnici. Ne dobite pa zanj povsod primernega recepta. Mi v Šoli okusov smo ga tako dolgo preizkušali, dokler nismo bili tako zadovoljni, da smo ugotovili: ”Preprosto, toda učinkovito!”

Ravno to pa je pri polpetih najbolj pomembno. Lahko so kot pleskavice ali pa kot cmoki, pomembno je le, da držijo skupaj, imajo sočnost in ugriz ter da se dajo hrustljavo zapeči. Za vse drugo tako poskrbijo dodatki, s tartufi ali brez njih....

  • Kategorija: Jesen
  • Količina: 4 osebe
  • Hranilna vrednost: 740 kcal/osebo
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 1 ura
 
Postopek
1

Mlado čebulo drobno narežemo in dušimo v majhni ponvi na maslu 2 minuti. Toastu odrežemo skorjo, namočimo v topli vodi, dobro ožmemo in natrgamo na majhne kose. Citronko drobno sesekljamo. Losos očistimo in narežemo na 5 mm drobne kocke.

2

V posodi dobro zmešamo narezani losos, toast, citronko, gorčico, rumenjaka, drobtine, sol in kajenski poper. Iz mase z mokrimi rokami oblikujemo majhne polpete in jih postavimo v hladilnik za 15 minut.

3

V veliki ponvi segrejemo olje in ribje polpete pečemo na vsaki strani 4 minute oz. do zlato rjave barve. Odcedimo jih na kuhinjskem papirju. Pred serviranjem jih potresemo z naribanim črnim tartufom. Odlična priloga sta kremasta špinača in pire krompir.

Oceni