Lubenica, burrata in divji riž
Sestavine
- 30 g divjega riža
- 2 kosa lubenice
- 125 ml desertnega vina Madeira
- 2 burrati
- oljčno olje z limono Jenko
- lističi kapucinke
- solni cvet
- olje za fritiranje

Uvod
Na vrtni zabavi, ki smo jo začeli z ocvrtimi melancanovimi kroglicami in pokom penine, smo drage goste za mizo posedli k hladnemu poletnemu uvodu iz – lubenice! Nenavadno? Če pa so lubenice tako velike (in sladke), da po treh dneh popoldanskih ”sladic” ne zmoremo več brskati za peškami … Zato smo odrezali debele kose in jih okroglo oblikovali, da so okrasili krožnik z burrato. Pravzaprav smo si ocvrti divji riž zraven morali ”izmisliti”, če pa je bilo tako preprosto. In tudi z rižem se nismo zamudili, saj smo ga skuhali že dan prej in ocvrli pred serviranjem. Za lubenico, če nimate madeire, potrebujete prošek z dalmatinskega dopusta, za goste pa k lubenici rose iz Loč, Sanctum.
- Kategorija: Poletje
- Količina: 4 osebe
- Zahtevnost: Enostavno
- Čas priprave: 1 ura (+ 6 ur za sušenje riža)
- Priporočeno vino: Rose 2019, Albiana
Divji riž skuhamo po navodilu na embalaži, dobro odcedimo in stresemo na pekač, ga razprostremo in pustimo sušiti najmanj 6 ur (še bolje pa preko noči). Kuhani divji riž mora pred cvrenjem biti čisto suh.
Lubenico olupimo in narežemo na 7 cm široke in 3 cm visoke kroge. Burrato vzamemo iz embalaže in odcedimo na krožniku.
V loncu segrejemo olje za cvrenje na 160 stopinj. Nato vanj stresemo 2 žlici kuhanega divjega riža ter ga hrustljavo ocvremo. S penavko ga poberemo iz olja in odcedimo na kuhinjskem papirju. Postopek ponovimo s preostalim rižem.
Teflonsko ponev segrejemo, vanjo naložimo kroge lubenice in jih pečemo na srednji vročini na vsaki strani 2 minuti. Dolijemo desertno vino in ga malce pokuhamo.
Obe burrati razpolovimo. Na krožnike naložimo pečeno lubenico in jo pokapljamo z vinom. Nanjo položimo burrato in jo rahlo potresemo s solnim cvetom. Okrasimo z listi kapucinke in potresemo s hrustljavim rižem.