Luščeni fižol, olivno olje in parmezan
Sestavine
- 400 g svežega luščenega belega fižola
- 10 žlic olivnega olja Jenko (sorta belica)
- 2 stroka česna
- 2 lovorova lista
- 1 vejica rožmarina
- sol
- 2 žlici sesekljanega peteršilja
- solni cvet
- 50 g parmezana v kosu
- sveže mleti črni poper

Uvod
- Kategorija: Poletje
- Količina: 4 osebe
- Hranilna vrednost: 432 kcal/osebo
- Zahtevnost: Enostavno
- Čas priprave: 50 minut
- Priporočeno vino: Malvazija 2013, magnum, Pucer z vrha
Postopek
1
Fižol oplaknemo z mrzlo vodo in ga stresemo v lonec. Dodamo 2 žlici olja, rahlo potlačeni olupljeni česen, lovor in rožmarin ter dolijemo 1 l mrzle vode. Zavremo in kuhamo na majhni temperaturi približno 35 minut. Zadnjih 5 minut kuhanja dodamo še 1 žličko soli. Fižol pustimo malce ohladiti v vodi od kuhanja.
2
Fižol s penavko poberemo iz vode, pri tem odstranimo tudi rožmarinove iglice in ga stresemo v servirno posodo. Zmešamo ga s preostalim oljem in peteršiljem. Potresemo s solnim cvetom, sveže mletim poprom in nahobljanim parmezanom. Lahko serviramo še toplo ali pa fižol pustimo ohladiti.
Oceni