Sestavine

  • 400 g svežega luščenega belega fižola
  • 10 žlic olivnega olja Jenko (sorta belica)
  • 2 stroka česna
  • 2 lovorova lista
  • 1 vejica rožmarina
  • sol
  • 2 žlici sesekljanega peteršilja
  • solni cvet
  • 50 g parmezana v kosu
  • sveže mleti črni poper

Uvod

Ko smo lani na tržnici našli sveže luščen beli fižol, je bilo že tako sredi septembra, da so na stojnici zraven dišali že tudi jesenski jurčki. Odločitev je bila potem lahka - tukaj. Zato letos ni bil dovolj le fižol, temveč kar pravi antipasti-party, kar pa sploh ni bilo slabo. Tako smo dobili še recept za ocvrtke iz jajčevcev - tukaj - se posladkali z nonino torto - tukaj - in uporabili tisto olivno olje, ki ga že predolgo hranimo le za posebne priložnosti....

  • Kategorija: Poletje
  • Količina: 4 osebe
  • Hranilna vrednost: 432 kcal/osebo
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 50 minut
  • Priporočeno vino: Malvazija 2013, magnum, Pucer z vrha
 
Postopek
1

Fižol oplaknemo z mrzlo vodo in ga stresemo v lonec. Dodamo 2 žlici olja, rahlo potlačeni olupljeni česen, lovor in rožmarin ter dolijemo 1 l mrzle vode. Zavremo in kuhamo na majhni temperaturi približno 35 minut. Zadnjih 5 minut kuhanja dodamo še 1 žličko soli. Fižol pustimo malce ohladiti v vodi od kuhanja.

2

Fižol s penavko poberemo iz vode, pri tem odstranimo tudi rožmarinove iglice in ga stresemo v servirno posodo. Zmešamo ga s preostalim oljem in peteršiljem. Potresemo s solnim cvetom, sveže mletim poprom in nahobljanim parmezanom. Lahko serviramo še toplo ali pa fižol pustimo ohladiti.

Oceni