Sestavine

  • PANKO DROBTINE
  • 2 žlici oljčnega olja
  • 30 g panko drobtin
  • 1 žlička naribane limonine lupine
  • sol, poper
  • TESTENINE
  • 2 žlici oljčnega olja
  • 2 majhni šalotki
  • 2 stroka česna
  • čilijevi kosmiči
  • 75 ml belega vina
  • 3 slani fileji inčunov
  • 1 konzerva sardin v olju (100 g)
  • 1 žlica kaper
  • 2 žlici limonovega soka
  • 1 žlicai sesekljanega peteršilja
  • črni poper
  • 250 g makaronov

Uvod

Sicilijansko! Ampak zanje ni potrebno na Sicilijo. Malo morska nostalgije, ko nam je tudi doma prevroče. Izberete testenine, odprete konzervo in morsko kosilo potrebuje le še skledo solate s kopnega. Testeninski receptov, ki je poletna stalnica – doma.

  • Kategorija: Poletje
  • Količina: 2 osebi
  • Hranilna vrednost: 655 kcal/osebo
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 35 minut
  • Priporočeno vino: prosecco Casa Coste Piane
 
Postopek
1

Za panko drobtine v manjši ponvi segrejemo olje, dodamo panko drobtine in jih pražimo na srednji vročini do zlato rjave barve. Ohlajene začinimo s soljo, poprom in limonovo lupino.

2

Šalotko drobno sesekljamo in česen sploščimo z ročajem noža. V ponvi segrejemo olje in 5 minut dušimo šalotke do mehkega na majhni vročini. Dodamo ščepec čilijevih kosmičev in česen ter pražimo še 1 minuto.

3

Dolijemo vino in ga malce pokuhamo. Sardine poberemo iz olja, dve damo na stran, preostale pa narežemo na 3 cm velike kose. Slane inčune drobno sesekljamo.

4

V ponev stresemo kapre, inčune in narezane sardine, previdno premešamo in dušimo 3 minute. Začinimo z limonovim sokom in sveže mletim poprom.

5

Makarone skuhamo na zob (al dente) po navodilu na embalaži, jih odcedimo in pri tem shranimo 60 ml vode od kuhanja. Stresemo jih v omako in dodamo tretjino vode od kuhanja. Premešamo in po potrebi še dodamo vodo.

6

V makarone zamešamo dve tretjini drobtin in peteršilja. Naložimo jih v ogreta globoka krožnika, potresemo s preostalimi drobtinami in peteršiljem in po vrhu naložimo preostali sardini.

Oceni