Makaroni s sardinami, kaprami in panko drobtinami
Sestavine
- PANKO DROBTINE
- 2 žlici oljčnega olja
- 30 g panko drobtin
- 1 žlička naribane limonine lupine
- sol, poper
- TESTENINE
- 2 žlici oljčnega olja
- 2 majhni šalotki
- 2 stroka česna
- čilijevi kosmiči
- 75 ml belega vina
- 3 slani fileji inčunov
- 1 konzerva sardin v olju (100 g)
- 1 žlica kaper
- 2 žlici limonovega soka
- 1 žlicai sesekljanega peteršilja
- črni poper
- 250 g makaronov

Uvod
- Kategorija: Poletje
- Količina: 2 osebi
- Hranilna vrednost: 655 kcal/osebo
- Zahtevnost: Enostavno
- Čas priprave: 35 minut
- Priporočeno vino: prosecco Casa Coste Piane
Za panko drobtine v manjši ponvi segrejemo olje, dodamo panko drobtine in jih pražimo na srednji vročini do zlato rjave barve. Ohlajene začinimo s soljo, poprom in limonovo lupino.
Šalotko drobno sesekljamo in česen sploščimo z ročajem noža. V ponvi segrejemo olje in 5 minut dušimo šalotke do mehkega na majhni vročini. Dodamo ščepec čilijevih kosmičev in česen ter pražimo še 1 minuto.
Dolijemo vino in ga malce pokuhamo. Sardine poberemo iz olja, dve damo na stran, preostale pa narežemo na 3 cm velike kose. Slane inčune drobno sesekljamo.
V ponev stresemo kapre, inčune in narezane sardine, previdno premešamo in dušimo 3 minute. Začinimo z limonovim sokom in sveže mletim poprom.
Makarone skuhamo na zob (al dente) po navodilu na embalaži, jih odcedimo in pri tem shranimo 60 ml vode od kuhanja. Stresemo jih v omako in dodamo tretjino vode od kuhanja. Premešamo in po potrebi še dodamo vodo.
V makarone zamešamo dve tretjini drobtin in peteršilja. Naložimo jih v ogreta globoka krožnika, potresemo s preostalimi drobtinami in peteršiljem in po vrhu naložimo preostali sardini.