Makov kolač z robidami
Sestavine
- TESTO
- 120 g mrzlega masla
- 80 g sladkorja v prahu
- sol
- 1 jajce
- 300 g moke
- 1/2 žličke pecilnega praška
- 3 žlice sladke smetane
- MAKOV NADEV
- 500 ml mleka
- 150 ml sladke smetane
- 75 g masla
- 120 g svetlega muscovado sladkoraj
- 1 žlička limonine lupine
- 150 g mletega maka
- 100 g pšeničnega zdroba
- 2 žlici limonovega soka
- 2 žlici ruma
- 2 rumenjaka
- 400 g robid
- DROBLJENEC
- 75 g mandljevih lističev
- 75 g mrzlega masla
- 75 g muscovado sladkorja
- 100 g moke
- 1 žlička cimeta
- sladkor v prahu za posipanje

Uvod
- Kategorija: Poletje
- Količina: 14 kosov
- Hranilna vrednost: 489 kcal/osebo
- Zahtevnost: Srednje
- Čas priprave: 2 uri (+ čas za hlajenje)
Na kocke narezano maslo, sladkor v prahu in ščepec soli zgnetemo v drobtine. Moko in pecilni prašek zmešamo ter skupaj z jajcem in smetano zamešamo v maslene drobtine in vse skupaj z rokami hitro zgnetemo v gladko testo. Rahlo ga sploščimo, zavijemo v prozorno folijo in postavimo v hladnilnik za 30 minut.
Medtem pripravimo makov nadev. V loncu zavremo mleko, smetano, maslo, sladkor in limonovo lupino. Vmešamo mak in kuhamo 1 minuto. Nato z metlico vmešamo pšenični zdrob in kuhamo na majhni vročini 3 minute, da se masa zgosti. Makovo maso stresemo v hladno skledo ter vanjo zamešmo rumenjaka, rum in limonov sok. Nadev pustimo ohladiti.
Za drobljenec mandljeve lističe opražimo v ponvi brez maščobe in ohladimo. Maslo, moko, sol, sladkor, cimet in mandljeve lističe zgnetemo v drobtine in jih postavimo v hladilnik do uporabe.
Pečico segrejemo na 190 stopinj. Model za torto (premer 24 cm), dobro namastimo. Testo med dvema listoma papirja za peko tanko razvaljamo v krog s premerom 30 cm. Previdno ga prenesemo v namaščeni model in s prsti učvrstimo robove ter odrežemo odvečno testo, ki gleda čez rob.
Dno večkrat prebodemo z vilicami, pokrijemo s papirjem za peko, do vrha nasujemo suhi grah ali lečo ter slepo spečemo 15 minut. Nato odstranimo papir in lečo ter pečemo še 5 minut.
Na dno porazdelimo tretjino makove mase, potresemo z 2/3 robid in jih rahlo s prsti potisnemo v testo. Po njih porazdelimo preostalo makovo maso in potresemo s preostalimi robidami. Robide potresemo z mandljevim drobljencem in pecivo pečemo v sredini pečice 30 minut.
Nato ga prestavimo na spodnjo rešetko in pečemo še 20 minut. Kolač temeljito ohladimo v modelu, nato ga preložimo na servirni krožnik in potresemo s sladkorjem v prahu.