Sestavine

  • TESTO
  • 120 g mrzlega masla
  • 80 g sladkorja v prahu
  • sol
  • 1 jajce
  • 300 g moke
  • 1/2 žličke pecilnega praška
  • 3 žlice sladke smetane
  • MAKOV NADEV
  • 500 ml mleka
  • 150 ml sladke smetane
  • 75 g masla
  • 120 g svetlega muscovado sladkoraj
  • 1 žlička limonine lupine
  • 150 g mletega maka
  • 100 g pšeničnega zdroba
  • 2 žlici limonovega soka
  • 2 žlici ruma
  • 2 rumenjaka
  • 400 g robid
  • DROBLJENEC
  • 75 g mandljevih lističev
  • 75 g mrzlega masla
  • 75 g muscovado sladkorja
  • 100 g moke
  • 1 žlička cimeta
  • sladkor v prahu za posipanje

Uvod

Robide tako pridno rastejo, da jih je potrebno obirati vsak dan, pa še potem jih je zjutraj preveč na tleh. A kaj narediti s toliko robidami? Pecite! In spremljajte Šolo okusov za nove recepte.

Poletno pecivo, ki ”zahteva”, da se ga lotite v senci in brezdelju, s skodelico kave in mislijo, da bo še nekaj dni tako dobro....

  • Kategorija: Poletje
  • Količina: 14 kosov
  • Hranilna vrednost: 489 kcal/osebo
  • Zahtevnost: Srednje
  • Čas priprave: 2 uri (+ čas za hlajenje)
 
Postopek
1

Na kocke narezano maslo, sladkor v prahu in ščepec soli zgnetemo v drobtine. Moko in pecilni prašek zmešamo ter skupaj z jajcem in smetano zamešamo v maslene drobtine in vse skupaj z rokami hitro zgnetemo v gladko testo. Rahlo ga sploščimo, zavijemo v prozorno folijo in postavimo v hladnilnik za 30 minut.

2

Medtem pripravimo makov nadev. V loncu zavremo mleko, smetano, maslo, sladkor in limonovo lupino. Vmešamo mak in kuhamo 1 minuto. Nato z metlico vmešamo pšenični zdrob in kuhamo na majhni vročini 3 minute, da se masa zgosti. Makovo maso stresemo v hladno skledo ter vanjo zamešmo rumenjaka, rum in limonov sok. Nadev pustimo ohladiti.

3

Za drobljenec mandljeve lističe opražimo v ponvi brez maščobe in ohladimo. Maslo, moko, sol, sladkor, cimet in mandljeve lističe zgnetemo v drobtine in jih postavimo v hladilnik do uporabe.

4

Pečico segrejemo na 190 stopinj. Model za torto (premer 24 cm), dobro namastimo. Testo med dvema listoma papirja za peko tanko razvaljamo v krog s premerom 30 cm. Previdno ga prenesemo v namaščeni model in s prsti učvrstimo robove ter odrežemo odvečno testo, ki gleda čez rob.

5

Dno večkrat prebodemo z vilicami, pokrijemo s papirjem za peko, do vrha nasujemo suhi grah ali lečo ter slepo spečemo 15 minut. Nato odstranimo papir in lečo ter pečemo še 5 minut.

6

Na dno porazdelimo tretjino makove mase, potresemo z 2/3 robid in jih rahlo s prsti potisnemo v testo. Po njih porazdelimo preostalo makovo maso in potresemo s preostalimi robidami. Robide potresemo z mandljevim drobljencem in pecivo pečemo v sredini pečice 30 minut.

7

Nato ga prestavimo na spodnjo rešetko in pečemo še 20 minut. Kolač temeljito ohladimo v modelu, nato ga preložimo na servirni krožnik in potresemo s sladkorjem v prahu.

Oceni