Sestavine

  • 250 g gladke moke (tip 480)
  • 2 žlici pecilnega praška
  • 100 g mletega maka
  • 1 bio limona
  • sol
  • 250 g mehkega masla
  • 150 g sladkorja
  • 4 jajca
  • 100 ml mleka
  • 75 ml jajčnega likerja
  • glazura (50 ml jajčnega likerja in 100 sladkorja v prahu)
  • mehko maslo in moka za model

Uvod

Ko je zunaj še prijetno toplo, je mak najboljši na makovki. Ko pa je prijetno toplo le še ob peči, je mak najboljši v šarklju. Pravzaprav bi bilo pošteno, da bi vsaka popoldanska skodelica čaja imela spremljavo sveže pečenega šarklja. Le če pijete čaj (tudi) za zajtrk, nekaj šarklja pustite še za jutri....

  • Kategorija: Jesen, Zima
  • Količina: 10 kosov
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 1 ura 30 minut
 
Postopek
1

Pečico segrejemo na 180 stopinj. Model za šarkelj (premer 18 cm) dobro namastimo z maslom in narahlo potresemo z moko.V skledi zmešamo moko, pecilni prašek, mak, nastrgano limonovo lupino in krepki ščepec soli.

2

Maslo in sladkor penasto stepemo v mešalniku. Dodamo jajca eno za drugim. Nato hitrost stepanja zmanjšamo in izmenično dodamo moko in mleko. Na koncu v testo zamešamo jajčni liker.

3

Testo porazdelimo po modelu in ga na vrhu poravnamo. Šarkelj pečemo v sredini pečice 50 do 60 minut. Pečen šarkelj vzamemo iz pečice in pustimo stati v modelu 10 minut. Nato ga zvrnemo na rešetko in popolnoma ohladimo.

4

Za glazuro gladko razmešamo sladkor v prahu in jajčni liker. Ohlajeni šarkelj prelijemo z glazuro in počakamo, da se malce strdi.

Oceni