Makov šarkelj z jajčnim likerjem
Sestavine
- 250 g gladke moke (tip 480)
- 2 žlici pecilnega praška
- 100 g mletega maka
- 1 bio limona
- sol
- 250 g mehkega masla
- 150 g sladkorja
- 4 jajca
- 100 ml mleka
- 75 ml jajčnega likerja
- glazura (50 ml jajčnega likerja in 100 sladkorja v prahu)
- mehko maslo in moka za model

Uvod
- Kategorija: Jesen, Zima
- Količina: 10 kosov
- Zahtevnost: Enostavno
- Čas priprave: 1 ura 30 minut
Pečico segrejemo na 180 stopinj. Model za šarkelj (premer 18 cm) dobro namastimo z maslom in narahlo potresemo z moko.V skledi zmešamo moko, pecilni prašek, mak, nastrgano limonovo lupino in krepki ščepec soli.
Maslo in sladkor penasto stepemo v mešalniku. Dodamo jajca eno za drugim. Nato hitrost stepanja zmanjšamo in izmenično dodamo moko in mleko. Na koncu v testo zamešamo jajčni liker.
Testo porazdelimo po modelu in ga na vrhu poravnamo. Šarkelj pečemo v sredini pečice 50 do 60 minut. Pečen šarkelj vzamemo iz pečice in pustimo stati v modelu 10 minut. Nato ga zvrnemo na rešetko in popolnoma ohladimo.
Za glazuro gladko razmešamo sladkor v prahu in jajčni liker. Ohlajeni šarkelj prelijemo z glazuro in počakamo, da se malce strdi.