Sestavine

  • 300 ml sladke smetane
  • 3 listi želatine
  • 70 g akacijevega medu
  • 1 žlica maka (mleti ali celi)
  • 300 ml pinjenca
  • 200 g jagod
  • 1 žlica jagodnega likerja
  • sesekljane pistacije

Uvod

Panakota (panna cotta, kuhana smetana) ima dve dobri lastnosti, prva je v tem, da je lahko vedno drugačna, čeprav ohrani svoje bistvo, in druga v tem, da je vedno sveža, pa čeprav jo naredimo že prejšnji dan.

Za osnovo je le kuhana sladka smetana (ki jo zgosti želatina) in pinjenec, vse drugo pa so dodatki, pri katerih je panakota zelo tolerantna. Ne pritožuje se, ko ji kaj primešamo, če ji dodamo novi okus, in ko jo prekrijemo. Čeprav je njena značilnost gladka kremoznost, ji godi, če v njej hrusta mak, četudi je njena desertna odlika, da ni presladka, se tudi medu in njegove aromatičnosti ne brani, najraje za osvežitev pa ima sadje, še posebej sezonsko.

Ker jo lahko naredimo že včeraj, pa tudi ni izgovorov. Torej, ne iz vrečke, temveč res kuhana, in tudi takrat, ko za sladko zmanjka časa....

  • Kategorija: Poletje, Pomlad
  • Količina: 4 osebe
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 20 minut (+ 5 ur za hlajenje)
 
Postopek
1

Želatino namočimo v mrzli vodi. V loncu segrejemo 150 ml smetane in med. Preostalo smetano skupaj z makom trdo stepemo in postavimo v hladilnik. Oežto želatino raztopimo v vročem medenem mleku.

2

Vmešamo še pinjenec in postavimo v hladilnik, da tekočina začne rahlo želirati. Vmešamo stepeno smetano in napolnimo desertne kozarce. Vsak kozarec pokrijemo s prozorno folijo in jih postavimo v hladilnik za najmanj 5 ur ali preko noči.

3

Pred serviranjem jagode in liker pretlačimo s paličnim mešalnikom v pire. Z jagodnim pirejem prelijemo kremo v kozarcih in po želji potresemo s sesekljanimi pistacijami.

Oceni