Makovi cmoki in vložene fige
Sestavine
- VLOŽENE FIGE
- 90 g sladkorja
- 1 cimetova palčka
- 150 ml rdečega portovca
- 150 ml rdečega vina
- 75 ml Cassisa (liker črnega ribeza)
- 8 modrih fig
- 1 zvrhana žlička jedilnega škroba
- MAKOVI CMOKI
- 250 g mleka
- 100 g masla
- 1 žlica medu
- 40 g sladkorja v prahu
- 40 g pšeničnega zdroba
- 150 g mletega maka
- 70 g toast kruha (brez skorje)
- 1 jajce
- 1 rumenjak
Uvod
- Kategorija: Jesen
- Količina: 4 osebe
- Zahtevnost: Srednje
- Čas priprave: 1 ura 30 minut (+ 1 dan za mariniranje)
Za fige karameliziramo sladkor v širokem loncu. Previdno dolijemo vino, portovec in liker, dodamo cimetovo palčko in kuhamo odkrito na manjši vročini toliko časa, da se sladkor raztopi. V vročo omako položimo umite fige, ohladimo, posodo pokrijemo in postavimo v hladilnik za najmanj 12 ur oz. preko noči.
Za cmoke zavremo mleko, maslo, med in sladkor v prahu. Lonec odstavimo s štedilnika in v mleko zamešamo mak in zdrob. Lonec postavimo nazaj na štedilnik in med mešanjem z leseno kuhalnico maso kuhamo na majhni vročini nekaj minut, oz. da se loči od dna in roba posode.
Makovo maso ohladimo. Toast narežemo na zelo drobne kocke ter zmešamo z jajcem in rumenjakom. Vse skupaj temeljito zamešamo v ohlajeni mak, pokrijemo s prozorno folijo in postavimo v hladilnik za 1 uro.
Marinirane fige narežemo na četrtine. Marinado oz. tekočino od fig zavremo in zgostimo z jedilnim škrobom, ki smo ga gladko zmešali z žlico mrzle vode.
V širokem loncu zavremo vodo. Iz mase oblikujemo 12 majhnih cmokov in jih previdno položimo v vrelo vodo. Temperaturo zmanjšamo, da voda zelo rahlo vre in cmoke kuhamo toliko časa, da priplavajo na površje. Nato jih pustimo v vodi še 1 minuto in s penavko poberemo na krožnik.
Na vsak krožnik položimo tri cmoke in narezane fige ter dolijemo vinsko omako. Serviramo vroče.