Sestavine

  • VLOŽENE FIGE
  • 90 g sladkorja
  • 1 cimetova palčka
  • 150 ml rdečega portovca
  • 150 ml rdečega vina
  • 75 ml Cassisa (liker črnega ribeza)
  • 8 modrih fig
  • 1 zvrhana žlička jedilnega škroba
  • MAKOVI CMOKI
  • 250 g mleka
  • 100 g masla
  • 1 žlica medu
  • 40 g sladkorja v prahu
  • 40 g pšeničnega zdroba
  • 150 g mletega maka
  • 70 g toast kruha (brez skorje)
  • 1 jajce
  • 1 rumenjak

Uvod

Doma je pomembno, da so jedi pripravljene hitro. Toda, saj v gostilni ni nič drugače, ko gost naroči, želi takoj. Ne dobimo pa v gostilni hitreje na mizo (le) zato, ker so oni profesionalci, mi pa amaterji. Profesionalci so hitrejši zato, ker si - dolgo pripravljajo!

Ti cmočki so tudi takšni. Takoj so gotovi, kar je za sladico še posebej pomembno, toda zato jim morate fige pripraviti že dan prej … Tako kot pravi chefi....

  • Kategorija: Jesen
  • Količina: 4 osebe
  • Zahtevnost: Srednje
  • Čas priprave: 1 ura 30 minut (+ 1 dan za mariniranje)
 
Postopek
1

Za fige karameliziramo sladkor v širokem loncu. Previdno dolijemo vino, portovec in liker, dodamo cimetovo palčko in kuhamo odkrito na manjši vročini toliko časa, da se sladkor raztopi. V vročo omako položimo umite fige, ohladimo, posodo pokrijemo in postavimo v hladilnik za najmanj 12 ur oz. preko noči.

2

Za cmoke zavremo mleko, maslo, med in sladkor v prahu. Lonec odstavimo s štedilnika in v mleko zamešamo mak in zdrob. Lonec postavimo nazaj na štedilnik in med mešanjem z leseno kuhalnico maso kuhamo na majhni vročini nekaj minut, oz. da se loči od dna in roba posode.

3

Makovo maso ohladimo. Toast narežemo na zelo drobne kocke ter zmešamo z jajcem in rumenjakom. Vse skupaj temeljito zamešamo v ohlajeni mak, pokrijemo s prozorno folijo in postavimo v hladilnik za 1 uro.

4

Marinirane fige narežemo na četrtine. Marinado oz. tekočino od fig zavremo in zgostimo z jedilnim škrobom, ki smo ga gladko zmešali z žlico mrzle vode.

5

V širokem loncu zavremo vodo. Iz mase oblikujemo 12 majhnih cmokov in jih previdno položimo v vrelo vodo. Temperaturo zmanjšamo, da voda zelo rahlo vre in cmoke kuhamo toliko časa, da priplavajo na površje. Nato jih pustimo v vodi še 1 minuto in s penavko poberemo na krožnik.

6

Na vsak krožnik položimo tri cmoke in narezane fige ter dolijemo vinsko omako. Serviramo vroče.

Oceni