Sestavine

  • 200 g hrušk viljamovk
  • 100 ml sončničnega olja
  • mleti cimet
  • mleti piment
  • 80 g sladkorja
  • 2 jajci
  • 100 ml mineralne vode
  • 100 g mletega maka
  • 160 g moke
  • 2 žlički pecilnega praška (8 g)
  • sladkor v prahu
  • vložene brusnice

Uvod

Če bi bil velik gugelhupf, bi njegov poševni kos neugledno ležal na krožniku, da bi ga z brusnično marmelado morali kar premazati. Tako pa majhnost naredi veliko, tudi zato, ker ni greh, ko boste zmazali vsaj tri. Hruške so za sočnost že v testu z makom, toda šarkelj ima ravno zato na sredini luknjo, da se napolni. Brusnice, pa cele, prosim, so zaradi svoje sladke kislosti idealna spremljava, ki razsvetli jesensko-zimski mrak v času za popoldanski čaj....

  • Kategorija: Jesen, Zima
  • Količina: 10 kosov
  • Hranilna vrednost: 245 kcal/kos
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 45 minut
 
Postopek
1

Pečico segrejemo na 200 stopinj. Pekač z vdolbinami za šarkelj namastimo. Hruške olupimo, izrežemo peščišče ter narežemo na zelo majhne kocke.

2

Penasto umešamo olje, 1/2 žličke cimeta, ščepec pimenta in soli, sladkor, jajci, mineralno vodo in mak. Zmešamo moko in pecilni prašek, presejemo nad jajčno maso in jo z lopatko previdno vmešamo. Na koncu v testo zamešamo še hruške.

3

S testom napolnimo modelčke in pečemo v sredini pečice 15 do 20 minut. Pustimo malce ohladiti in kolačke nato zvrnemo iz pekača na rešetko, da se popolnoma ohladijo. Vdolbino na vrhu vsakega šarklja oz. kolača napolnimo z vloženimi brusnicami in potresemo s sladkorjem v prahu.

Oceni