Male pokrovače v rižoti
Sestavine
- 160 g riža za rižoto (Arborio, Carnaroli)
- 1 šalotka
- 2 žlici oljčnega olja
- 75 ml suhega belega vina
- 40 g masla
- 2 žlici parmezana
- 600 do 700 ml zelenjavne juhe
- 500 g svežih kaneštrel
- sveža bazilika
- kajenski poper
Šalotko olupimo in drobno sesekljamo. V kozici rahlo segrejemo olje, dodamo šalotko in jo stekleno opražimo. Vmešamo riž, malce popražimo, zalijemo z vinom in ga do polovice pokuhamo.
Dolijemo toliko vroče zelenjavne juhe, da je riž pokrit in nato med mešanjem in dodajanjem zelenjavne juhe kuhamo 18 do 20 minut.
Medtem v velikem loncu zavremo vodo, vanjo stresemo kaneštrele, jih blanširamo 1 minuto in stresemo na cedilo. Iz lupin poberemo meso in vsak kos posebej oplaknemo pod mrzlo vodo, da odstranimo vso umazanijo.
V kuhano rižoto zamešamo 10 g masla in parmezan ter nekaj žlic juhe. V ponvi segrevamo preostalo maslo do svetlo rjave barve in nato vanj stresemo osušene školjke. Na hitro jih opečemo na močni temperaturi in rahlo začinimo s kajenskim poprom.
V ogreta krožnika naložimo kremasto rižoto, jo prelijemo z rjavim maslom in kaneštrelami ter potresemo z narezano baziliko.