Malva puding z vanilijevo omako
Sestavine
- PUDING
- 50 g sušenih brusnic
- 200 g sladkorja
- 1 jajce
- 1 žlica marelične marmelade
- 2 žlički naribane posušene pomarančne lupine
- 140 g moke
- 1 žlička natrona
- sol
- 15 g masla
- 1 žlička kisa
- 200 ml mleka
- 1 žlica vloženega ingverja
- VANILIJEVA OMAKA
- 125 g sladke smetane
- 45 ml pomarančnega soka
- 75 g masla
- 50 g sladkorja
- 1/2 žličke vanilijevega ekstrakta
- 1/2 žličke jedilnega škroba
- 1 žlica mrzlega mleka
- maščoba za model

Uvod
Ne, puding ni le iz vrečke, zato se pravi puding ne meša, temveč peče (v vodni kopeli). Ker pa to pri nas ni navada, je potrebno zgled poiskati drugje. A tokrat ne na britanskem otoku, temveč čisto na jugu afriške celine. Malva je priljubljena južnoafriška sladica, ki z ingverjem in brusnicami poskrbi za drugačnost, z masleno vanilijevo omako pa za sočnost. Zapeljivo in nalezljivo.
- Kategorija: Jesen, Zima
- Količina: 8 kosov
- Zahtevnost: Enostavno
- Čas priprave: 1 ura 35 minut
Brusnice prelijemo z vročo vodo in namakamo 20 minut. Pečico segrejemo na 180 stopinj. Model za marmorni kolač (premer 18 cm) dobro namastimo.
Sladkor, jajce, marmelado in pomarančno lupino mešamo z mešalnikom 1 minuto. Posebej v skledi zmešamo moko, natron in ščepec soli. Maslo raztopimo in vanj zamešamo kis. Brusnice dobro osušimo in grobo sesekljamo. Ingver odcedimo in fino sesekljamo.
V jajčno kremo zamešamo maslo s kisom, mleko in moko. Na koncu v testo zamešamo brusnice in ingver. Testo vlijemo v model in tesno pokrijemo z alu folijo.
Model postavimo v globok pekač, vanj dolijemo vročo vodo 2 cm pod rob pekača in puding pečemo v sredini pečice 1 uro.
Pečeni puding pustimo počivati v modelu 10 minut. Medtem zavremo smetano, pomarančni sok, sladkor, vanilijev ekstrakt in maslo. Kuhamo 3 minute, nato omako zgostimo z jedilnim škrobom, ki ga gladko zmešamo z žlico mleka.
Malva puding previdno zvrnemo na servirni pladenj in oblijemo s polovico vanilijeve omake. Preostalo omako serviramo posebej.