Sestavine

  • 150 g moke
  • 150 g mletih mandljev
  • 1 žlička mletega cimeta
  • sol
  • 250 g mehkega masla
  • 200 g rjavega sladkorja
  • 4 jajca
  • 2 žlički pomarančnega olja (ali emulzije)
  • 1 žlička sušene naribane pomarančne lupine
  • 50 g pinjol
  • sladkor v prahu

Uvod

Italijani imajo sladko navado, s katero namesto s slanim, težkim in obilnim zajtrkom dan začnejo bolj preprosto, a so zato njihovi jutranji kolački zaviti v celofan ali pa so iz najbližje maslene pekarne. Malica ima to razvado, da mora nadomestiti kosilo in z obilnostjo zapolniti dan do večera. Za kosilo je ponavadi klasika, torej juha, zrezek, krompir solata. Ampak potem smo vseeno radovedni, kaj je za sladico. Angleži popoldan pijejo čaj, mi pa ves dan kavo, toda vsi se ob tem sprašujemo: ”Je kaj sladkega?” Zato se dan navadno tako tudi konča, sladko na kavču … Specite raje mandljeve kolačke s pomarančno svežino, ki so brez moke, v primerni posodi, ki se dobro zapre (ter težko odpre, da je ne ”zračimo” prevečkrat na dan), pa ostanejo sočni ves teden!

  • Kategorija: Jesen, Poletje
  • Količina: 12 kosov
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 45 minut
 
Postopek
1

Pečico segrejemo na 180 stopinj. Vdolbine pekača za peko muffinov obložimo s papirnatimi posodicami. V skledi zmešamo moko, mandlje, ščepec soli in cimet.

2

Maslo kremasto stepemo in med stepanjem postopoma dodamo sladkor. V masleno kremo dodajamo jajca eno za drugim, vedno počakamo, da je vsako temeljito zamešano v masleno kremo. Nato dodamo še pomarančno olje, pomarančno lupino in moko z mandlji ter vse skupaj temeljito premešamo.

3

S testom napolnimo papirnate posodice, potresemo s pinjolami in kolačke pečemo v sredini pečice 25 minut. Pustimo jih popolnoma ohladiti na rešetki. Ohlajenim odstranimo papirnati ovoj in jih pred serviranjem potresemo s sladkorjem v prahu.

Oceni