Sestavine

  • 300 g rabarbare
  • 2 žlički jedilnega škroba
  • 3 jajca
  • sol
  • 120 g sladkorja
  • 1 zavitek vanilijevega sladkorja
  • 40 g stopljenega masla
  • 1 žlica limonovega soka
  • 75 g moke
  • 125 g mletih mandljev
  • 1 žlička pecilnega praška
  • 200 ml sladke smetane
  • 1 žlica sladkorja v prahu
  • 3 žlice jajčnega likerja
  • 3 žlice opraženih mandljevih lističev
  • sladkor v prahu

Uvod

Ker je tako malo moke in ker rabarbara rahlemu kolači iz mandljev doda svojo sladko-kislo svežino in sočnost, je zraven dovoljena malo večja žlica ‘grešne’ sladke smetane kot ponavadi. A zato naj kava, saj njeni lepi popoldanski navadi je pecivo tudi namenjeno, ostane nesladkana....

  • Kategorija: Pomlad
  • Količina: 12 kosov
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 1 ura
 
Postopek
1

Pečico segrejemo na 180 stopinj. Dno pekača za torto (premer 20 cm) obložimo s papirjem za peko. Rabarbaro očistimo, narežemo na 1 cm velike kose, potresemo s škrobom in premešamo.

2

Jajca ločimo in beljake s ščepcem soli rahlo stepemo, dodamo 60 g sladkorja in stepamo do kremastega snega. Rumenjake, preostali sladkor in vanilijev sladkor kremasto stepemo. Vmešamo stopljeno maslo in limonov sok.

3

Moko, mandlje in pecilni prašek zmešamo ter s spatulo zamešamo v rumenjakovo maso. Nato v testo previdno zamešamo sneg beljakov in na koncu še narezano rabarbaro. Testo porazdelimo v pekač, poravnamo in pečemo na sredini pečice 40 minut. Pecivo ohladimo na rešetki.

4

Smetano in sladkor v prahu trdo stepemo ter vanjo zamešamo jajčni liker. Pred serviranjem pecivo potresemo z mandljevimi lističi in sladkorjem v prahu ter postrežemo s smetano.

Oceni