Marcipanov kolač z jabolki in brusnicami
Sestavine
- 200 g moke
- 30 g mletih olupljenih mandljev
- 40 g rjavega sladkorja
- 40 g stopljenega masla
- sol
- 40 g amaretti piškotov
- 40 g drobtin
- 70 g cantuccini piškotov
- 60 g mehkega masla
- 4 velika kiselkasta jabolka
- limonov sok
- 100 g marcipanove mase
- 2 veliki jajci
- 120 g sladkorja
- 1/2 žličke mlete bourbonske vanilije
- 1/2 žličke limonove lupine v prahu
- 125 ml mleka
- 60 g rjavega stopljenega masla
- 1 in 1/2 žličke pecilnega praška
- 70 g svežih brusnic

Mandlje, rjavi sladkor, 50 g moke, stopljeno maslo in ščepec soli zgnetemo v večje drobtine. Pečico segrejemo na 180 stopinj. Model za torto (premer 26 cm) na dnu obložimo s peki papirjem.
Amaretti piškote in cantuccine drobno zmeljemo ter zmešamo z drobtinami, stopljenim maslom in ščepcem soli. Maso enakomerno porazdelimo po dnu modela in jo pri tem z rokami pritiskamo na dno. Model postavimo v sredino pečice za 15 minut.
Jabolka olupimo, razrežemo na osmine, izrežemo peške in vsako osmino po vrhu večkrat rahlo zarežemo. Pokapljamo jih z limonovim sokom, da ne porjavijo. V skledi zmešamo moko in pecilni prašek.
Marcipanovo maso rahlo segrejemo v mikrovalovni pečici in jo nato z jajci gladko razmešamo v mešalniku. Dodamo sladkor, bourbonsko vanilijo, limonovo lupino in ščepec soli ter penasto umešamo v mešalniku. Izmenično dodamo rjavo maslo in mleko ter na koncu gladko vmešamo še moko.
Na pečeno piškotno dno naložimo jabolka s prerezano stranjo navzdol, prelijemo z marcipanovim testom, potresemo z brusnicami in mandljevim drobljencem ter postavimo v pečico za 45 minut. Pečeno pito pustimo rahlo ohladiti.