Sestavine

  • 60 g rjavega sladkorja
  • 1 žlica mlete kave
  • 400 g moke
  • sol
  • 270 g masla
  • 800 g rabarbare
  • 1 žlička limonove lupine
  • 100 g marcipana
  • 150 g sladkorja
  • 1 žlička mletega kardamoma
  • 1 zavitek vaniljevega sladkorja
  • 3 jajca
  • 100 ml mleka

Uvod

Ob modnih sladicah, ki znajo kombinirati le kreme in pene, pogrešamo stare in dobre pite in biskvite, popoldan še vroče iz pečice, nato pa še nekaj dni vedno pripravljene pomagati v trenutkih slabosti. Čeprav se njihovi recepti prenašajo iz roda v rod, so takšna domača peciva vedno drugačna, saj v testo tokrat dodamo malo marcipana, v nadev namesto sladkih jagod sladko-kislo rabarbaro, na vrhu pa sladico pogrenimo in zbudimo s kavo....

  • Kategorija: Poletje, Pomlad
  • Količina: 20 kosov
  • Hranilna vrednost: 313 kcal/kos
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 1 ura 15 minut
 
Postopek
1

Za kavni drobljenec stresemo v skledo 1 žlico mlete kave, 60 g rjavega sladkorja, 100 g moke, sol in 80 g na kocke narezanega mrzlega masla. Vse skupaj z rokami zgnetemo v grobe drobtine in postavimo v hladilnik za 30 minut.

2

Rabarbaro očistimo in poševno narežemo na 2 cm velike kose. Marcipan grobo naribamo.
Moko in pecilni prašek zmešamo ter presejemo.

3

190 g mehkega masla, sladkor, kardamom, vanilijev sladkor, ščepec soli in limonovo lupino stepamo v mešalniku 5 minut do penaste kreme. Dodamo jajca enega za drugim, vsako mešamo 30 sekund. V jajčno kremo zamešamo moko in mleko, na koncu pa še marcipan.

4

Pečico segrejemo na 190 stopinj (170 stopinj s funkcijo ventilatorja). Srednje velik pekač obložimo s peki papirjem, nanj enakomerno porazdelimo testo, potresemo z rabarbaro in na koncu s kavnim drobljencem.

5

Pecivo pečemo v sredini pečice 30 do 35 minut. Ohladimo ga na rešetki, razrežemo na enako velike kose in pred serviranjem potresemo s sladkorjem v prahu.

Oceni