Marelični kolač z mandlji in cimetom
Sestavine
- 145 g masla
- 240 g sladkorja
- 4 velika jajca
- 1 žlička vanilijeve arome
- 1 žlička mandljeve arome
- 220 g moke
- 3 žličke pecilnega praška
- sol
- 160 g kisle smetane
- 40 g mletih mandljev
- 300 do 400 g majjhnih marelic
- 2 žlički mletega cimeta
Uvod
- Kategorija: Poletje
- Količina: 10 kosov
- Zahtevnost: Enostavno
- Čas priprave: 1 ura 20 minut
Pečico segrejemo na 200 stopinj. Model za torto namastimo in dno prekrijemo s peki papirjem. Marelice izkoščičimo.
Za cimetov preliv v majhnem loncu segrejemo 60 g masla, dodamo 100 g sladkorja, cimet in ščepec soli ter kuhamo na majhni temperaturi 1 minuto. Lonec odstavimo s štedilnika, pustimo stati 5 minut in vmešamo 2 razvžrkljani jajci.
Preostalo maslo (85 g) in 140 g sladkorja kremasto stepemo in eno za drugim vmešamo jajci, obe aromi in limonino lupino.
Moko zmešamo s pecilnim praškom in ščepcem soli. Izmenično jo zamešamo s kislo smetano v jajčno maso. Testo vlijemo v pripravljen model, ga poravnamo, potresemo z mandlji in na njih naložimo polovice marelic s prerezano stranjo navzgor.
Pokapljamo s cimetovim prelivom in pečemo v ogreti pečici 45 minut. Pečeno pecivo pustimo stati v modelu 20 minut, nato ga previdno preložimo na rešetko in do mlačnega ohladimo.