Sestavine

  • 145 g masla
  • 240 g sladkorja
  • 4 velika jajca
  • 1 žlička vanilijeve arome
  • 1 žlička mandljeve arome
  • 220 g moke
  • 3 žličke pecilnega praška
  • sol
  • 160 g kisle smetane
  • 40 g mletih mandljev
  • 300 do 400 g majjhnih marelic
  • 2 žlički mletega cimeta

Uvod

Babičin zvezek gre v vsaki družini iz roda v rod. V vsakem je največ sladkih receptov, med sladkimi je največ kolačev in med kolači je največ sadnih. Babice so imele sadno drevje na vrtu pred hišo, obrodilo je obilno, zato je bila ozimnica polna marmelad, hišo pa je poleti in pozimi grela peč, iz katere je sladko dišalo. V tem smo si enotni, kajne. V vsem drugem pa je bistvo babičine zapuščine ravno v različnosti. Vsaka družinska zakladnica receptov ima zato - svoj marelični kolač z mandlji!

Vas zanima, če je vaš res najboljši? Potrebujete primerjavo! In morda boste s pomočjo Šole okusov tudi sami obogatili babičino zakladnico receptov. Saj bi vnukinje in vnuki tudi radi kaj dobrega podedovali....

  • Kategorija: Poletje
  • Količina: 10 kosov
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 1 ura 20 minut
 
Postopek
1

Pečico segrejemo na 200 stopinj. Model za torto namastimo in dno prekrijemo s peki papirjem. Marelice izkoščičimo.

2

Za cimetov preliv v majhnem loncu segrejemo 60 g masla, dodamo 100 g sladkorja, cimet in ščepec soli ter kuhamo na majhni temperaturi 1 minuto. Lonec odstavimo s štedilnika, pustimo stati 5 minut in vmešamo 2 razvžrkljani jajci.

3

Preostalo maslo (85 g) in 140 g sladkorja kremasto stepemo in eno za drugim vmešamo jajci, obe aromi in limonino lupino.

4

Moko zmešamo s pecilnim praškom in ščepcem soli. Izmenično jo zamešamo s kislo smetano v jajčno maso. Testo vlijemo v pripravljen model, ga poravnamo, potresemo z mandlji in na njih naložimo polovice marelic s prerezano stranjo navzgor.

5

Pokapljamo s cimetovim prelivom in pečemo v ogreti pečici 45 minut. Pečeno pecivo pustimo stati v modelu 20 minut, nato ga previdno preložimo na rešetko in do mlačnega ohladimo.

Oceni