Sestavine

  • MARELIČNI KOMPOT
  • 500 g marelic
  • 100 ml belega vina
  • 50 ml pomarančnega soka
  • 1 cimetova palčka
  • 40 g sladkorja
  • 10 g praška za vanilijev puding
  • MAKOV BISKVIT
  • 2 jajci
  • sol
  • 60 g sladkorja
  • 40 g moke
  • 10 g jedilnega škroba
  • 25 g mletega maka
  • 8 žlic pomarančnega soka
  • 2 žlici likerja Grand Marnier
  • KREMA
  • 250 mascarpone sira
  • 100 g kisle smetane
  • 20 g sladkorja v prahu
  • 1 žlica limonovega soka
  • 2 žlici pomarančnega soka
  • 2 žlici agavinega sirupa

Uvod

Najboljši tiramisu je, seveda, tukaj. Zato, ker je najbolj klasičen in potrebuje največjo skledo, saj je okrog nje največ žlic ... Ker pa je tiramisu tako večna in priljubljena sladica, je vedno dobro v rezervi imeti še nekaj njenih inačic. Zato ste v Šoli okusov spoznali že tiramisu s kostanji, tiramisu z jagodami, medenjakov tiramisu s slano karamelo, rižev tiramisu, zamrznjen tiramisu, čokoladni tiramisu, jogurtov tiramisu s pasijonko in tiramisu kupolo. Zakaj potemtakem ne bi spoznali še mareličnega?! Ne nazadnje so za bonus še makovi piškoti....

  • Kategorija: Poletje
  • Količina: 4 osebe
  • Hranilna vrednost: 645 kcal/osebo
  • Zahtevnost: Srednje
  • Čas priprave: 1 ura (+ čas za hlajenje)
 
Postopek
1

Marelice umijemo, razpolovimo, izkoščičimo in polovice narežemo na krhlje. Zavremo vino, pomarančni sok, cimet, sladkor in 200 g marelic. Kuhamo na majhni vročini 5 minut, nato jih pretlačimo skozi cedilo nazaj v lonec in zavremo.

2

V majhni skodelici gladko zmešamo prašek za puding in 2 žlici mrzle vode. Zamešamo ga v marelično omako, med mešanjem previdno zavremo in na koncu v omako zamešamo še preostale narezane marelico. Kuhamo pol minute, jih prelijemo v večjo skodelo in pustimo ohladiti.

3

Za biskvit jajci ločimo in beljake stepemo s ščepcem soli in 2 žlicama mlačne vode v poltrdi sneg. Dodamo sladkor in stepamo 2 minuti. Moko in jedilni škrob zmešamo. V beljakov sneg zamešamo rumenjaka in nato s spatulo še moko z jedilnim škrobom in 15 g maka.

4

Pečico segrejemo na 200 stopinj. Z biskvitno maso napolnimo dresirno vrečko in spodaj odrežemo konec v širini 1 cm. Pekač obložimo s peki papirjem in nanj s pomočjo dresirne vrečke nabrizgamo 3 cm velike pike. Pekač postavimo v sredino pečice za 7 do 8 minut.

5

Pečene biskvitne piškote ohladimo na rešetki in jih zložimo v skledo. Zmešamo pomarančni sok in liker ter pokapljamo po piškotih.

6

Mascarpone sir, kislo smetano, sladkor v prahu, limonov in pomarančni sok ter agavin sirup z metlico gladko razmešamo. To kremo in polovico mareličnega kompota previdno zmešamo in rahlo marmoriramo.

7

V servirne kozarce naložimo izmenično piškote, kremo in preostali kompot. Kozarce postavimo v hladilnik za najmanj 30 minut, še bolje pa vsaj za 2 uri. Pred serivranjem po želji potresemo s sladkorjem v prahu.

Oceni