Marelični tiramisu z makovim biskvitom
Sestavine
- MARELIČNI KOMPOT
- 500 g marelic
- 100 ml belega vina
- 50 ml pomarančnega soka
- 1 cimetova palčka
- 40 g sladkorja
- 10 g praška za vanilijev puding
- MAKOV BISKVIT
- 2 jajci
- sol
- 60 g sladkorja
- 40 g moke
- 10 g jedilnega škroba
- 25 g mletega maka
- 8 žlic pomarančnega soka
- 2 žlici likerja Grand Marnier
- KREMA
- 250 mascarpone sira
- 100 g kisle smetane
- 20 g sladkorja v prahu
- 1 žlica limonovega soka
- 2 žlici pomarančnega soka
- 2 žlici agavinega sirupa
Uvod
- Kategorija: Poletje
- Količina: 4 osebe
- Hranilna vrednost: 645 kcal/osebo
- Zahtevnost: Srednje
- Čas priprave: 1 ura (+ čas za hlajenje)
Marelice umijemo, razpolovimo, izkoščičimo in polovice narežemo na krhlje. Zavremo vino, pomarančni sok, cimet, sladkor in 200 g marelic. Kuhamo na majhni vročini 5 minut, nato jih pretlačimo skozi cedilo nazaj v lonec in zavremo.
V majhni skodelici gladko zmešamo prašek za puding in 2 žlici mrzle vode. Zamešamo ga v marelično omako, med mešanjem previdno zavremo in na koncu v omako zamešamo še preostale narezane marelico. Kuhamo pol minute, jih prelijemo v večjo skodelo in pustimo ohladiti.
Za biskvit jajci ločimo in beljake stepemo s ščepcem soli in 2 žlicama mlačne vode v poltrdi sneg. Dodamo sladkor in stepamo 2 minuti. Moko in jedilni škrob zmešamo. V beljakov sneg zamešamo rumenjaka in nato s spatulo še moko z jedilnim škrobom in 15 g maka.
Pečico segrejemo na 200 stopinj. Z biskvitno maso napolnimo dresirno vrečko in spodaj odrežemo konec v širini 1 cm. Pekač obložimo s peki papirjem in nanj s pomočjo dresirne vrečke nabrizgamo 3 cm velike pike. Pekač postavimo v sredino pečice za 7 do 8 minut.
Pečene biskvitne piškote ohladimo na rešetki in jih zložimo v skledo. Zmešamo pomarančni sok in liker ter pokapljamo po piškotih.
Mascarpone sir, kislo smetano, sladkor v prahu, limonov in pomarančni sok ter agavin sirup z metlico gladko razmešamo. To kremo in polovico mareličnega kompota previdno zmešamo in rahlo marmoriramo.
V servirne kozarce naložimo izmenično piškote, kremo in preostali kompot. Kozarce postavimo v hladilnik za najmanj 30 minut, še bolje pa vsaj za 2 uri. Pred serivranjem po želji potresemo s sladkorjem v prahu.