Sestavine

  • SLANI LEŠNIKI
  • 100 g olupljenih lešnikov
  • 2 žlici akacijevega medu
  • 1 žlička solnega cveta
  • KOROMAČ
  • 40 ml oljčnega olja
  • 60 ml ogrščičnega olja
  • šopek peteršilja
  • 30 g opraženih sončničnih semen
  • 1 velik koromač
  • KRALJEVI OSTRIGARJI
  • 200 g majhnih kraljevih ostrigarjev
  • 30 g masla
  • 1 žlička koromačevih semen
  • sol, poper
  • DEKORACIJA
  • mešani solatni lsti
  • 1 žlica oljčnega olja
  • 1 žlica jabolčnega kisa
  • 1/4 žličke gorčice
  • 4 žlice semen granatnega jabolka

Uvod

Solata kot zimska predjed, ko potrebujemo vitamine. Pot domišljiji je odprta, saj jo omejuje le ponudba shrambe. Zato je takšna solata najboljša v soboto, ker smo se vrnili s tržnice s polno košaro. Zato je poudarek na trudu, ki sicer za solate ni pomemben. Ponavadi potrebujemo za zelene liste le dovolj veliko skledo in vedno enako razmerje ter vrsto olja in kisa. Ko pa je za liste premrzlo, so pomembne podrobnosti: koliko sestavin je v prelivu, kako tanko je nalistan koromač, kako so popečeni ostrigarji, v kaj povaljamo opečene lešnike, kako potolčemo granatno jabolko … Za vitamine se splača potruditi!...

  • Kategorija: Jesen, Zima
  • Količina: 4 osebe
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 45 minut
  • Priporočeno vino: penina Blanc de Noirs, Kozinc
 
Postopek
1

Lešnike pražimo na srednji vročini v ponvi brez maščobe 5 minut. Dodamo med in dobro premešamo. Potresemo s soljo in lešnike ohladimo na papirju za peko.

2

Peteršiljeve liste grobo sesekljamo in jih v blenderju skupaj z obema vrstama olja, sončničnimi semeni, soljo in poprom krepko zmiksamo. Koromač prerežemo na polovico, mu izrežemo trdi kocen in nahobljamo na tanke rezine.

3

Gobe narežemo na debelejše rezine. V ponvi segrejemo maslo in narezane gobe pražimo 5 minut. Med pečenjem dodamo koromačeva semena ter pečene gobe na koncu začinimo s soljo in poprom.

4

Za listnato solato zmešamo marinado iz olja, kisa, gorčice, sol in popra. Prelijemo po solatnih listih in previdno premešamo.

5

Na krožnike naložimo narezani koromač in ga pokapljamo s peteršiljevim oljem. Koromač potresemo s pečenimi gobami, lešniki, mariniranimi solatnimi listi in semeni granatnega jabolka. Zraven ponudimo sveže pečeno hrustljavo focaccio.

Oceni